​​ Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Dünya Arı Günü etkinliklerine katılmak üzere Düzce’de

Özvar, Yığılca’da arıcılık eğitimini başarıyla tamamlayanlara maskelerini giydirdi, kolonide arı gözlemi yaptı

“Kovanda Arı Yığılca’da Hayat Var Projesi Maske Töreni” Düzce Üniversitesinde gerçekleştirildi

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Üniversitelerimizin bilhassa teknoparklarda, kadın girişimcilere özel yer açmalarını ve onları desteklemelerini hararetle teşvik ediyoruz”

“Teknoparklarda sadece üniversiteden değil üniversite dışından gelen kadınlara özel yer açılmasını, özel indirimler, imtiyazlar tanınmasını istiyoruz. Bu konuda adım atan üniversitelerimize ekstra destek sağlayacağız”

20 Mayıs 2024 /  Düzce

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar 20 Mayıs Dünya Arı Günü etkinlerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Düzce Üniversitesini ziyaret etti.

Özvar, Düzce Üniversitesi yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Kovanda Arı Yığılca’da Hayat Var Projesi” kapsamında arıcılık eğitimi verilen dezavantajlı gruplara arıcılık malzemeleri takdimi ve arıcı maskesi giydirme törenine katıldı. Özvar. Yığılca’da arıcılık eğitimini başarıyla tamamlayanlara maskelerini giydirdi, kolonide arı gözlemi yaptı.

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinde (DAGEM) düzenlenen törende yaptığı konuşmada Özvar, Düzce Üniversitesini arıcılığı desteklemek için geliştirdiği proje nedeniyle tebrik ederek, “Kamudan ve dışarıdan kurumların dahil olduğu bu projeyle bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına ve önemli bir değerimiz olan Yığılca bal arısı ekotipinin tanıtılmasına yönelik dikkate değer adımlar atılmıştır.” dedi.

“Üniversitelerin kadın istihdamına yönelik çalışmaları desteklenecek”

Özvar, üniversitelerin hayata dokunan projeleriyle özellikle kadın istihdamına yönelik önemli katkıları olduğunu belirterek, “Üniversitelerimizin bilhassa teknoparklarda, kadın girişimcilere özel yer açmalarını ve onları desteklemelerini hararetle teşvik ediyoruz. Teknoparklarda sadece üniversiteden değil üniversite dışından gelen kadınlara özel yer açılmasını, özel indirimler, imtiyazlar tanınmasını istiyoruz. Bu konuda adım atan üniversitelerimize ekstra destek sağlayacağız. Bunu buradan ilk kez duyurmak isterim” dedi.

Yığılca’da kadınların girişimciliğe olan ilgisinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Özvar, “Kadınlarımızın bu çapta bu güzel girişimlere teşebbüs etmesi, buna cesaret göstermesi fevkalade heyecan verici” diye konuştu.

“Üniversitenin istihdama olan ilgisi ve duyarlılığı çok önemli”

Özvar, üniversitelerin birbirleriyle aynı ve tek tip yapıya sahip olmasını istemediklerini vurgulayarak Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı’na dikkati çekti. Düzce Üniversitesinin de sağlık ve çevre konularında bu programa dahil olduğunu belirten Özvar, şunları kaydetti:

“Düzce Üniversitesi bildiğiniz üzere bölgesel kalkınma misyonu taşıyan üniversitelerimizden biridir. Bilhassa ziraat ve sağlık alanında yaptığı çalışmalarla bu misyonu yerine getirmeye çalışan üniversitelerimizin başında gelmektedir.

Marmara Bölgesel Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle Yığılca’da yürütülmekte olan önemli bir projenin sonuçlarını birlikte değerlendiriyoruz. Bu projeye göre üniversitemiz bölge insanına ve bölge dışındaki insanlarımıza arıcılığı ve balla uğraşmayı öğreten, bunu bilimsel yöntemlerle nasıl yapılabileceğini gösteren bir proje geliştirdiler. Valiliğimiz, ilçe kaymakamlığımız ve belediye başkanlığımızın da katkıları ile bakanlığımızın il başkanlıkların da emekleriyle bu proje bir sona yaklaştı. Bugün 50 civarında öğrencimize kıyafet giydirdik. Aslında bu proje üniversitemizin istihdama karşı olan ilgisini ve duyarlılığını göstermesi açısından da çok önemli. Zira arıcılık yoluyla da bölge insanlarımızın aslında istihdama katılabileceğini, bir iş sahibi olabileceğini üniversitemiz bölge insanıyla beraber göstermektedir.

Türkiye'de bilhassa akıllı tarım başta olmak üzere ziraatın pek çok alanında çok önemli gelişmeler kaydediliyor. Üniversitelerimizde bu gelişmelere katkı veren başat aktörlerden bir tanesidir. Bu proje istihdama verdiği katkının yanı sıra gerek ilin gerek ilçenin yönetimiyle birlikte olmak üzere yani idare, üniversite ve halkın bir araya gelerek ortaya koymuş olduğu fevkalade önemlidir. Arıcılık üzerinden mülki irade, üniversite hocalarımız ve ilçe halkımız bu güzel projede yer almış oldu.”

-Özvar, çocuklarla balmumu ve ebru yaptı-

Özvar, temasları kapsamında Düzce Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir’den üniversitede yürütülen çalışmalara ve akademik faaliyetlere ilişkin bilgi aldı.

Akademisyenlerle bir araya gelerek senato toplantısına başkanlık eden Özvar öğrencilerle de sohbet etti.

Özvar, etkinliğe katılan çocuklarla da bir araya gelerek onlarla balmumu ve ebru yaptı.

Özvar, Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbı Bitkiler Botanik Bahçesinin açılışını yaptı. Botanik ve Doğa Müzesi, İstanbul’da Bahçe ve Çiçek Sergisi ile Botanik Bahçesi’ni gezen Özvar, “Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesi” kapsamında üniversitede hizmet veren Fındık Dönüşüm Merkezi’ni de ziyaret etti.


​​