YÖK Başkanı Özvar Türkiye Mezunları Forumu Ödül Töreni’ne katıldı

Özvar: “Türkiye, ülkeler arası iş birlikleri, sunduğu imkânlar, projeler ve kapsamlı burslar vasıtasıyla uluslararası öğrenciler için bir merkez olma konusunda kararlılığını sürdürmektedir”

20 Ocak 2023 / İstanbul

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) düzenlenen Türkiye Mezunları Forumu Ödül Töreni’ne katıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Türkiye Mezunları Ödül Töreni'nin açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, dünyanın dört bir yanından gelerek yükseköğretim için Türkiye’yi tercih eden ve alanlarında gösterdikleri başarılarla ülkemizi tüm dünyada temsil eden Türkiye mezunlarını kutlayarak başarılarının devamını diledi.

“Ülkemiz uluslararası öğrencilerimiz için de önemli bir cazibe merkezi hâline geldi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner liderliği ile yön verdiği politikalar sayesinde, Türkiye yükseköğretim sisteminin son yirmi yılda çok önemli bir genişleme kaydettiğini vurgulayan Özvar, “Yükseköğretim sistemimizdeki bu genişleme ile birlikte yalnızca son 10 yıl içerisinde Türkiye’deki 25-34 yaş arası genç yetişkinlerin yükseköğretim mezuniyet oranı yüzde 18’den yüzde 40’a yükselmiş, yani iki katını geçmiştir. Yükseköğretimde yaşanan bu genişleme toplumun tüm kesimleri için yükseköğretime katılma şansını da genişletmiştir. Türk yükseköğretim sistemindeki genişleme ile yalnızca ulusal ölçekte öğrencilerimize alan açmakla kalmadık aynı zamanda ülkemiz uluslararası öğrencilerimiz için de önemli bir cazibe merkezi hâline gelmiş oldu.” diye konuştu.

Dünya geneline bakıldığında, 2000 yılında 2,1 milyon olan toplam uluslararası öğrenci sayısının 2021 yılında üç katına çıkarak 6,3 milyonu geçtiğine dikkat çeken Özvar, “Uluslararasılaşmanın ve öğrenci hareketliliğinin gittikçe arttığı bir dünyada üniversitelerimiz fevkalade ilgi görmekte ve uluslararası öğrenci sayımız gün geçtikçe artmaktadır. Bugün Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarımız, dünyanın hemen her ülkesinden gençlerimiz için cazip bir tercih hâline gelmiştir. Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 18 bin uluslararası öğrenci var iken, 2022 yılı itibarıyla, 198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye sahip olmanın gururunu yaşamaktayız.” ifadelerinde bulundu.

“Dünyanın farklı ülkelerinde 150 binden fazla mezunumuz var”

Yükseköğretimde uluslararası öğrencilerin tercih ettiği ülkeler açısından bakıldığında, Türkiye’nin diğer OECD ülkelerine göre pozitif ayrıştığının görüldüğünü ifade eden Özvar, şöyle devam etti:

“2000 ve 2020 yılları arasındaki yükseköğretime kayıtlı uluslararası öğrenci sayılarını kıyasladığımızda, Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı artış oranının ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkelerdeki artış oranlarının üstünde olduğunu görmekteyiz. Uluslararası öğrenci sayısı ABD’de 1.7 katına, İngiltere’de 2.5 katına çıkmıştır; Türkiye’de ise tam 10 katına çıkmıştır. Bir başka ifadeyle, Türkiye gittikçe daha çok tercih edilen bir hedef ülke haline gelmiştir.

UNESCO İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, 2000 yılında tüm dünyada eğitim gören uluslararası öğrenci sayısının sadece yüzde 0,83’ü Türkiye’de eğitim görürken, güncel verilere göre, tüm dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının yüzde 2,9’una Türkiye ev sahipliği yapmaktadır. Bugün dünyanın farklı ülkelerinde 150 binden fazla mezunumuz vardır.”

“Uluslararası öğrencileri kurum kültürünü zenginleştiren birer elçi olarak görüyoruz”

Konuşmasında, yükseköğretimin toplumların beşerî sermayeleri ve gelecekleri açısından önemine işaret eden Özvar, Türkiye yükseköğretim sisteminde uluslararası öğrencileri, kurum kültürünü zenginleştiren birer elçi olarak gördüklerini belirtti.

Bu uluslararası çeşitlilik ve zenginlik ile Türkiye’nin, ülkeler arası iş birlikleri, sunduğu imkânlar, projeler ve kapsamlı burslar vasıtasıyla dünyada uluslararası öğrenciler için bir merkez olma konusunda kararlılığını sürdürdüğünün altını çizen Özvar, kültürel etkileşimin, toplumlar arasındaki olumlu ilişki dinamiklerini ve anlayışı destekleyen barışçıl ortamların oluşmasına da vesile olduğunu ifade etti.

Türkiye mezunlarının daha nice başarılarına gelecek yıllarda da artarak şahitlik edeceklerine inandığını söyleyen Özvar, Yükseköğretim sisteminde bu büyümede katkısı olan tüm paydaşlara teşekkürlerini ileterek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Özvar Akademik ve Bilimsel Çalışmalar Ödülü’ne layık görülen İranlı Türkiye Mezunu Prof. Dr. Reza Farshbah Pourabad’a ödülünü takdim etti.


​​​