-YÖK Başkanı Özvar, Romanya’da “Karadeniz ve Balkan Bölgelerinde Diyalog ve İş Birliği Uluslararası Kongresi”ne Katıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) ve Karadeniz Üniversiteler Birliği (BSUN) tarafından Bükreş Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Karadeniz ve Balkan Bölgelerinde Diyalog ve İş Birliği Uluslararası Kongresi vesilesiyle Romanya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi. YÖK Başkanı Özvar’a ziyaretinde YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan eşlik etti.

YÖK Başkanı Özvar, Karadeniz ve Balkan Bölgelerinde Diyalog ve İş Birliği Uluslararası Kongresi’nin açış konuşmasında dünyanın içinde bulunduğu zor koşullarda üniversiteler arasında geliştirilecek bilimsel ve kültürel iş birliklerinin önemine işaret etti.

Kongre’nin Karadeniz ve Balkan bölgesi üniversiteleri arasında bilgi ve fikir alışverişinde bulunmak için önemli bir platform oluşturacağını ve bölge ülkeleri arasındaki bağları güçlendireceğini belirten Özvar, uluslararası etkileşimler yayıldıkça, tüm dünyada yüksek öğretim ve araştırma kalitesinin de yükseleceğini ifade etti.

Türkiye’nin 208 üniversitesi ve 7 milyondan fazla öğrencisi ile her geçen gün büyüyen bir ülke olduğunu kaydeden Özvar, “Öğrenci sayısı bakımından Avrupa’da ilk sırada yer alan ve kaliteli yükseköğretim sunan Türkiye, Balkan bölgesinin sürdürülebilir kalkınmasına katkı konusunda büyük bir potansiyele sahiptir.” şeklinde konuştu.

Özvar, farklı ülkelerden 70’i aşkın üniversite temsilcisinin katıldığı Kongre’nin öğleden sonraki ikinci oturumunda da “Çalkantılı Zamanlarda Yükseköğretimin Rolü” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Kovid-19’a, bazı ülkelerdeki savaş şartlarına ve savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalanlara dikkati çeken Özvar, bu şartlarda yükseköğretim sürecinin yönetilmesinin zorluğuna vurgu yaptı.

Türkiye’nin ve Türk Yükseköğretiminin bu süreci yönetme konusundaki başarısını anlatan Özvar, olağanüstü durumlardan olumsuz etkilenen insanlara kaliteli bir yüksek eğitim sağlamanın önemine işaret ederek, “Kaliteli eğitim, yerinden edilmiş insanlar ve onların geleceği ve refahı için çok önemlidir. Acil durumlardan etkilenen insanlar kaliteli bir eğitim almadıkça, ucuz işgücü kaynağına, erken evliliğe ve radikalleşmeye daha yatkın olacaklardır.” dedi. Özvar, “Pandemi, iklim değişiklikleri ve büyük göç dalgaları göz önüne alındığında, yükseköğretim sistemlerinin de benzer krizlere hazır olması gerekmektedir. Bu açıdan yükseköğretim sistemleri kendi altyapılarını ve insan kaynaklarını geliştirmeli ve kalitelerini artırmalıdır. Bu zor koşullardaki gençlerle ilgili olarak uluslararası toplumun alacağı en önemli önlem, yükseköğrenime erişim konusuna daha fazla önem vermeleridir.” şeklinde konuştu.

-Romanya Milli Eğitim Bakanı Deca ile Görüşme-

YÖK Başkanı Özvar başkanlığındaki YÖK heyeti, Romanya Millî Eğitim Bakanı Ligia Deca’yı ziyaret etti. Görüşmede iki ülke yükseköğretim kurumları arasındaki iş birliği imkânlarını değerlendirildi. Özvar ve beraberindeki heyet Romanya temasları kapsamında Bükreş Büyükelçiliğini ve Bükreş Üniversitesini de ziyaret etti.


​​