​​​​​​​​​

- YÖK Başkanı Özvar Pamukkale Üniversitesinin 30. Yılı Etkinliklerine Katıldı

- Özvar: “Pamukkale Üniversitesinin gerek uluslararasılaşma gerekse bölgesel kalkınma anlamında son zamanlarda attığı adımların sevindirici”

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ) kuruluşunun 30. yılı vesilesiyle düzenlenen “30 Yıl 30 Tema” etkinliklerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Denizli’yi ziyaret etti.

Özvar, etkinliklerin açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarihi eserleri ve coğrafi güzelliklerinin yanı sıra, sanayi, tarım ve turizm sektörlerinde Türkiye’nin ileri gelen şehirlerinden olan Denizli’de ve PAÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Göreve geldiği günden itibaren üniversiteleri zamanı el verdiği ölçüde ziyaret ettiğini ve sahada bulunduğunu, başta öğrenci ve öğretim üyeleri olmak üzere tüm paydaşlarla yükseköğretim kurumlarının ihtiyaçlarına ve geleceğine yönelik iş birliği ve eşgüdümü artırmaya çalıştığını belirten Özvar, “Aldığımız ve alacağımız kararların akademik alanda sahici bir karşılığının olması ve gerçekten toplumumuza olumlu dışsallığının sağlanması bu yolla mümkün olacaktır. Siz değerli paydaşlarımızla iletişim ve iş birliği ile alacağımız kararların daha uzun vadeli sonuçlarının olacağına inanıyorum.” dedi.

Özvar, PAÜ’nün gerek uluslararasılaşma gerekse bölgesel kalkınma anlamında son zamanlarda attığı adımların sevindirici olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

“1992 yılında kurulan Pamukkale gibi üniversitelerimiz geçtiğimiz 30 yıl içerisinde kurumsal olarak önemli bir genişleme yaşamıştır. Kurumsal kültürün oturmasıyla birlikte tam teşekküllü bir yükseköğretim kurumuna dönüşen üniversiteler, Türkiye yükseköğretiminin taşıyıcı birer unsuru olarak her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.”

Artık eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, bilimsel yayın üretimi ve üniversite-iş dünyası ilişkilerinde kalite ve etkinlik vakti olduğuna; bu bakımdan özellikle PAÜ’nün sektörlerle iş birliği içinde çalışmasının, geliştirdiği patentlerin, üniversite sanayi iş birliğinin güzel örnekleri olduğunu ifade ederek, “Uluslararası öğrenci potansiyeli ve üniversitede yönetişim adına yürüttükleri faaliyetler, kurumsal gelişim ve kalite adına sevindiricidir.” dedi.

Yükseköğretim kurumlarının ve üniversitelerin hem yurt içi hem de yurt dışı toplumsal ve iktisadi süreçlerde temel belirleyici sistemik unsurların başında geldiğini kaydeden Özvar, bu bağlamda yükseköğretim kurumlarının, ülkelerin bilgi üretiminde öncü bir rol üstlenerek uluslararası rekabette fevkalade önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

 ​

“Yükseköğretim kurumlarının vizyonu kritik stratejiler geliştirmek ve buna yönelik adımlar atmak olmalıdır”

Değişen dünyaya uyum sağlayabilmek adına yükseköğretim kurumlarının da hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecini başlatmalarının önemine işaret eden Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye bu sürecin dışında değildir, bizim de stratejimiz ve politikalarımız; üniversitelerimizin uyumunu kolaylaştırmak üzerine kuruludur. Eğitimin öğrenime, yönetimin yönetişime, araştırmanın inovasyona, derecelerin hayat boyu öğrenmeye evrildiği bir süreçte, yükseköğretim kurumlarının vizyonu da bu süreçleri dikkatle takip ederek kritik stratejiler geliştirmek ve buna yönelik adımlar atmak olmalıdır. Bu hızlı değişim ve kitleselleşmenin bir sonucu olarak yükseköğretim kurumları, finansal özerkliklerine katkıda bulunacak yeni finansal kaynaklar bulma konusunda aksiyon almalılardır. Bunun için yerel dinamiklerin ve çevresel faktörlerin göz önünde bulundurulması ve bölgesel kalkınmada öncü olmaları da kritiktir.”

 ​

“Üniversitelere yerel ve bölgesel sorunların çözümünde olduğu kadar bölgelerinin gelişiminde de büyük sorumluluklar düşüyor”

Erol Özvar, üniversitelerin bulundukları şehirlerin sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel kalkınmalarında da başat rol oynadığını belirterek bu nedenle üniversitelere yerel ve bölgesel sorunların çözümünde olduğu kadar bölgelerinin gelişiminde de büyük sorumluluklar düştüğünün altını çizdi. Özvar, “Üniversitelerimiz bulundukları şehirlerin kalkınmasına ve sosyo-kültürel gelişimine yönelik proje ve girişimleri hayata geçirmeliler. Bunun gerçekleştirilebilmesi için, yükseköğretim kurumlarımız hem yerel kurum ve kuruluşlarla tam anlamıyla iş birliği içinde olmalı, hem de eğitim-öğretim ve araştırmada maddi imkanlar ile insan kaynağı geliştirme açısından girişimlerde bulunmalıdır. PAÜ’nün şehrin her kesimiyle yakın ilişki kurmasını memnuniyetle karşılıyor ve sektörlerle olan iş birliği sayesinde daha çok kaynak üretmesini bekliyoruz.” dedi.

 

- 30 Yıl 30 Tema

YÖK Başkan Özvar, Denizli’deki temasları çerçevesinde Pamukkale Üniversitesi senato toplantısına başkanlık etti.

Özvar, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Hierapolis Antik Kenti’nde ve Karahayıt Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde incelemelerde bulundu.

PAÜ’nün “30 Yıl 30 Tema” etkinlikleri kapsamında balon uçuşuna katılan Özvar, kazı ve restorasyon çalışmaları PAÜ ekipleri tarafından yürütülen Laodikeia Antik Kenti’ni ziyaret etti.

Daha sonra Hüseyin Yılmaz Kongre Kültür Merkezi’ndeki Teknofest stantlarını gezen Özvar, öğrencilerle sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Özvar, üniversite yerleşkesinde bulunan Şehitler Meydanı’nı ziyaret ederek üniversitenin paraşüt topluluğu ve motosiklet topluluğunun gösterilerini izledi. Özvar üniversitenin kültür ve kongre merkezinde de öğrencilerle bir araya gelerek söyleşide bulundu.

Temasları çerçevesinde il protokolüyle de bir araya gelen Özvar ayrıca PAÜ Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen Gastronomi Yarışması’nı kazanan adaylara ödüllerini takdim etti.

Üniversite-sanayi iş birliği çalışmalarını yerinde incelemek üzere, Menderes Tekstil Fabrikası’nı ziyaret eden Özvar, şehrin sanayicileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi.


​​

​​