​​​

-YÖK Başkanı Özvar Cezayir’e Ziyaret Gerçekleştirdi

-YÖK Başkanı Özvar Cezayir Başbakanı Bin Abdurrahman ile Görüştü

-YÖK ile Cezayir Yükseköğretim Bakanlığı Arasında Mutabakat

18-21 Ekim 2022 / Cezayir

Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Erol Özvar, Cezayir Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Kamel Bidari’nin daveti üzerine iki ülke arasında yükseköğretime dair iş birliklerini güçlendirmek amacıyla Cezayir’e bir ziyaret gerçekleştirdi.

YÖK Başkanı Özvar’a ziyaretinde YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mürteza Bedir ile Boğaziçi, Hacettepe, İstanbul, Manisa Celal Bayar ve Marmara üniversitelerinin rektörleri eşlik etti.

YÖK Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet ziyaret kapsamında Cezayir Başbakanı Eymen bin Abdurrahman ile görüştü. Başkent Cezayir’deki Hükümet Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede yükseköğrenim ve bilimsel araştırma konuları ele alındı.

Görüşmede ayrıca Türkiye ile Cezayir arasında özellikle yükseköğretim ve bilimsel araştırma ile ilgili alanlarda iki ülkenin kalkınma hedeflerini destekleyecek iş birlikleri üzerinde duruldu. Türkiye ile Cezayir arasındaki öğrenci ve akademisyen hareketliliğinin daha ileri seviyelere ulaşması için yapılacak çalışmalar da görüşmede ayrıca değerlendirildi.

Cezayir Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Kamel Bidari’nin de hazır bulunduğu görüşmede Türkiye ile Cezayir arasındaki çeşitli alanlarda ilişkilerin kalitesini yükseltme ve özellikle yükseköğrenim ve bilimsel araştırma ile ilgili konularda, iki ülkenin kalkınma hedeflerini destekleyecek şekilde geliştirme olanakları istişare edildi. Görüşmede ayrıca iki ülkenin özellikle yükseköğretim ve bilimsel araştırma konularındaki ortaklıklarının güçlendirilmesi üzerinde duruldu.

YÖK Başkanı Özvar, iki ülke arasındaki öğrenci ve akademisyen hareketliliğinin artması gerektiğine vurgu yaparak, iki ülke cumhurbaşkanlarının iradeleriyle bunu daha ileri seviyeye taşıyacaklarına inandıklarını söyledi.

YÖK Başkanı Özvar, Yüksek Öğretim Bakanı Kamel Bidari ile ayrıca bir araya geldi. Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmede Cezayir Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı ile "Türkiye ile Cezayir Arasında Yükseköğretim Alanındaki İlişkileri Yürütecek Bir Komite Kurulmasına İlişkin Mutabakat" zaptı imzalandı.

İstanbul Üniversitesi ile 9 Cezayir üniversitesi arasında imzalanan iş birliği kapsamında Cezayir ile bilimsel araştırma ve yayın, teknopark, öğrenci-öğretim elemanı hareketliliği gibi yükseköğretimi ilgilendiren pek çok konuda önemli adımlar atılacak.

Cezayir temaslarını İleri Teknolojileri Geliştirme Merkezi’ni (CDTA) ziyaret ederek sürdüren YÖK Başkanı Özvar daha sonra Bab-Ezzouar’da Bulunan University of Science and Technology Houari Boumediene geçerek Üniversitede Teknik Platform’u ziyaret etti. Eski Eserler ve Eski İslam Eserleri Milli Müzesi’ni de gezen YÖK Başkanı Özvar sonraki gün University of Science and Technology of Oran Mohamed-Boudiaf’a giderek Teknolojik Platform SMRIS (Mekanik Robotik Girişim ve Hizmet Sistemleri) ile U.S.T.O / Endüstriyel Teknolojiler C.R.T.I’da bulunan Araştırma Merkezi’ni ziyaret etti. Sosyal ve Kültürel Antropoloji Araştırma Merkezi’ni de ziyaret eden YÖK heyeti Dr. Ahmed Mir’in “Diploma-Patent” Projesi hakkındaki sunumunu izledi. Djillali Liabes University of Sidi Bel-Abbes' geçen Özvar burada University of Sidi Bel-Abbes’in Teknolojik Platformu’nu (endüstriyel teknoloji) gezdi. Daha sonra YÖK Başkanı Özvar ve​ beraberindeki heyet temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndü.

​​​