YÖK, TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ İÇİN "DOKTORALI MÜHENDİSLERİ" BURSLU YETİŞTİRECEK


Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Türkiye'nin Otomobilinin üretiminde ihtiyaç duyulacak doktoralı mühendislerin yetiştirilmesi için burs miktarı aylık 4 bin 500 lirayı bulan YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesine yeni bilim alanları eklendi.

Geçen yıl "elektrikli ve hibrid araçlar" alanında başvuru almaya başlayan YÖK, bu alana ek olarak üniversitelere yapılan son çağrı döneminde "motor teknolojileri", "enerji depolama" ve "güç elektroniği" olmak üzere 3 yeni doktora alanı daha belirledi.

AA muhabirinin YÖK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanarak 2016-2017 Akademik yılında hayata geçirilen YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi kapsamında, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu 100 öncelikli tematik alanda doktora yapan öğrenci sayısı 4 bin 250 ye ulaştı. YÖK tarafından verilen burs miktarı, TÜBİTAK tarafından tanımlanmış başarı ölçütlerini yerine getirmek şartıyla "çift burs" imkânı ile birlikte aylık 4 bin 500 lirayı buluyor.

YÖK'ün 2020 vizyonunda, YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi kapsamında öncelikli alanlardaki doktoralı insan sayısının 5 bine çıkarılması hedefi de yer alıyor.

 

- Türkiye'nin otomobili için doktoralı mühendisler yetiştirilecek

Yükseköğretim Kurulu, tüm Türkiye'nin yerli otomobil heyecanını katlayacak yeni bir karara imza attı. Türkiye'nin Otomobilinin üretiminde ihtiyaç duyulacak doktoralı insan gücünün yetiştirilmesi için çalışmalarını yürüten YÖK, YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesindeki doktora programlarına bu kapsamda yeni alanlar ekledi.

Bu kapsamda, YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi kapsamına "enerji depolama", "güç elektroniği" ve "motor teknolojileri" alanları olmak üzere 3 yeni bilim alanı eklendi.

Türkiye'nin otomobili projesinde ihtiyaç duyulan doktoralı insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesine başvuru yapacaklar, YÖK'ün 4 bin 500 lirayı bulan burs imkânından yararlandırılacak.

 

- Başvurular üniversitelere yapılacak

YÖK, 10 Ocak’a kadar yükseköğretim kurumlarının, alanlarla ilgili başvurusunu alacak. Bu aşamada sadece üniversitelerin kontenjan taleplerine yönelik başvuruları alınacak. Öğrencilere yönelik başvurular, bu başvuruların sonuçlanması sonrasında kontenjan hak eden üniversitelerce alınacak.

 

- Otomotiv alanında açılan önlisans programları da mevcuttu

Üniversitelerde YÖK tarafından otomobil üretimi alanda daha önceden açılmış ve halen öğrenci alan “Otomotiv Teknolojisi, Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi ile Makine” ön lisans programları da bulunuyor.

 

- "Kurumlardan gelen talepleri dikkate alıyoruz"

YÖK yetkilileri konuya ilişkin, YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi kapsamındaki Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu 100 öncelikli tematik alanları belirlerken başta savunma müsteşarlığı olmak bazı kurum ve kuruluşlardan kendi alanlarında doktoralı insan yetiştirilmesi için gelen talepleri mutlaka dikkate aldıklarını kaydetti.

 ​

- Ülkemizin ihtiyaç duyduğu diğer yeni güncel alanlarda eklendi

Üniversitelere yapılan son çağrıda eklenen yeni alanlar arasında ayrıca " Doğu Akdeniz çalışmaları, uluslararası çatışma çözümleri/müzakere ve arabuluculuk, savunma teknolojileri, görünmezlik teknolojileri, uydu tasarımı, patlayıcı davranışları ve detonasyon teknolojisi, çağdaş radar teknolojileri, hava platformu tasarımı, güdüm teknolojileri, kamu diplomasisi, kırsal kalkınma, soykırım çalışmaları, dil ve konuşma terapisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon" alanları da bulunuyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı