​​​

MALEZYA BAŞBAKANI MOHAMMAD’A “FAHRİ DOKTORA” UNVANI VERİLDİ

25 Temmuz 2019 / Ankara


Resmi ziyaretler için Türkiye’de bulunan Malezya Devleti Başbakanı Sayın Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad’a, Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen törenle “Fahri Doktora” unvanı verildi.

YÖK’ün ev sahipliğinde, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) tarafından verilen “Fahri Doktora Takdim Töreni”ne, Malezya Başbakanı Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve YÖK Üyeleri, Malezya Dış İşleri Bakanı Dato' Saifuddin Abdullah, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Datuk Ignatius Darell Leiking, Malezya Savunma Bakanı Tuan Haji Mohamad Sabu, T.C Kuala Lumpur (Malezya) Büyükelçisi Doç. Dr. Merve Kavakçı, Malezya’nın Ankara Büyükelçisi Dato Abd Razak Abdul Wahab, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile ülkemizdeki çeşitli üniversitelerden ilgili akademisyenler ve lisansüstü eğitim gören öğrenciler katıldı.

Tören öncesinde YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç; Malezya Başbakanı Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, T.C Kuala Lumpur (Malezya) Büyükelçisi Doç. Dr. Merve Kavakçı ve Malezya’nın Ankara Büyükelçisi Dato Abd Razak Abdul Wahab ile makamda görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası gerçekleştirilen törenin açılışında YÖK Başkanı Saraç, Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Muhammed ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Aydınlı birer konuşma gerçekleştirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç konuşmasına ülkemiz topraklarının yükseköğretim alanında derin bir tecrübeye sahip olduğunun bilindiğini belirterek konuşmasına başladı.

Geçmişin kadim eğitim kurumlarından, günümüze uzanan asaletli ve köklü yükseköğretim tarihimizle gurur duyduğunu ve geleceğin inşasındaki rolünü fevkalade önemsediklerini dile getiren YÖK Başkanı, "Ülkemiz bugün dünyada küresel bir aktördür, büyük bir yarışın içindedir ve bu büyük yarışı önde sürdürme kararlılığındadır." diye konuştu.

Yeni YÖK çalışmalarında hedef odaklı uluslararasılaşmayı öne koyduklarının altını çizen Başkan Saraç, bunun için bir planlama yapıldığını vurguladı.

Bu kapsamda başlatılan girişimlerle 4 yıl önce 48 binlerde olan uluslararası öğrenci sayımızın bugün 150 bini aştığını söyleyen YÖK Başkanı, üniversitelerimiz ile yurt dışındaki üniversitelerimiz arasında toplam 233 ortak eğitim öğretim protokolü imzalandığının altını çizdi.

Yükseköğretim alanında son dört yılda YÖK Başkanı ve ilgili ülkenin bakanı düzeyinde Malezya da dahil 34 ülke ile mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan YÖK Başkanı, "Bu mutabakat zabıtları tanınan üniversitelerimizin ve ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrencilerin sayısını, akademik işbirliklerini, ortak programları, hoca ve öğrenci hareketliliğini artırdı ve ülkemizin eğitim alanında uluslararası alanda görünürlüğüne de ciddi katkı sağladı." dedi.

Tüm bu süreçler ve gelişmelerin güvenilir uluslararası işbirliği arayışımızı artırdığını belirten Başkan Saraç konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Malezya bu noktada uluslararası değerlendirmelerde giderek yükselen sıralamalara sahip üniversiteleri, kaliteli eğitim sistemi, özellikle teknoloji alanında özgünlüğü ile işbirliğini arttırmak istediğimiz dost ülke olarak öne çıkmaktadır.

Ülkemizde okuyan Malezyalı öğrenci sayısı 2018-2019 yılı için 108 kız öğrenci, 107 erkek öğrenci olmak üzere 215’dir. Bu öğrencilerimizin 169’u lisans, 36’sı yüksek lisans 10 tanesi de doktora için ülkemizde bulunmaktadırlar.

Her bir Malezyalı öğrenci Osmanlı İmparatorluğundan bugüne, birbirine mesafe olarak uzak, gönüllerin dostluğu anlamında yakın toprakların, ortak geleceğine katkı sunacaktır. Özellikle lisansüstü değişim öğrenci sayısını arttırarak geleceğin akademisyenlerinin ortak çalışmalarına bugünden bir başlangıç sağlamayı umuyoruz.

Ziyaretiniz münasebetiyle, tüm üniversitelerimizi hem öğretim üyesi hem de lisansüstü değişim programlarını arttırmaya davet ediyorum."

Diğer önemli bir başlığın ise; ortak yayın faaliyetlerimizi artırmak olduğunu ifade eden YÖK Başkanı, başlatılacak ve sürdürülecek araştırma projelerini takiben ortaya çıkacak yayınların iki ülke üniversitelerinin geçmişleri, birikimleri ve gayretleri ile dünya biliminde daha iyi noktalarda yer almasını sağlayacağını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın törende yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.

Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Muhammedve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Aydınlı’nın yaptığı konuşmaların ardından Malezya Başbakanı Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad’a, YÖK Başkanı Saraç ve AYBÜ Rektörü Aydınlı tarafından, iki ülke arasında uluslararası işbirliğine sağladığı önemli katkılardan dolayı “Fahri Doktora” unvanı takdim edildi.

Tören sonrası, Malezya Devleti Başbakanı Sayın Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad şeref defterini imzaladı. ​

​​