Amaç yıllık 113 milyar TL’lik ekonomik kaybın önüne geçmek
Kafkas Üniversitesi buzağı ölümlerini azaltmak için hayvan
yetiştiricilerine eğitimler veriyor
Buzağı ölümlerini önlemek için ozon tedavisi
Kafkas Üniversitesinin buzağı ölümlerinin ve verim kaybının önüne
geçecek programı ekonomiye büyük katkı sağlayacak
“İneklerde Döl Verimi Problemleri ve Buzağı Ölümlerinin Engellenmesi
Çalıştayı” Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’ın katılımıyla yapıldı
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Tarım ve hayvancılık, gıda
güvenliğimizin teminatı, istihdamın kaynağı ve sürdürülebilir büyümenin
vazgeçilmez unsurudur”
“Hayvancılık sektöründe karşılaştığımız sorunların çözümünde
üniversitelerimize büyük sorumluluklar düşüyor”
“Kafkas Üniversitesi öncülüğünde buzağı ölümlerinin önüne geçilerek
büyük bir başarı hikayesi yazılacağına inanıyorum”
09 Mart 2025 / Kars
İnsan ve hayvan sağlığı alanında kendini geliştiren Kafkas Üniversitesi,
hayvancılıkta verim kayıplarını ve yüksek maliyetleri önleyecek proje
üzerinde çalışmalarını uygulamalı olarak sürdürüyor. Türkiye’de yalnızca
2022 yılında, 2 milyon 260 bin buzağının kaybedildiği hesaplanıyor. Bu
kayıpların 2024 yılı fiyatlarıyla ekonomik karşılığı 113 milyar TL’ye
ulaşıyor. Dünya’da buzağılama oranının %90 kabul edilebilir oranlar olarak
görülürken Türkiye’de bu oran yüzde %58,32 olarak gerçekleşiyor.
Buzağı kayıplarının azaltılması için yetiştiricilerin bilinçlendirilmesi ve
sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi büyük önem taşıyor.
Kafkas Üniversitesi bu amaçla yürüttüğü çalışmalar kapsamında hayvan
yetiştiricilerine yönelik uygulamalı eğitimler veriyor. Buzağı ölümlerini
engellemeyi amaçlayan proje ekonomiye büyük katkı sağlayacak ve yıllık 113
milyar TL’yi bulan verim kaybının önüne geçilecek.
“İneklerde Döl Verimi Problemleri ve Buzağı Ölümlerinin Engellenmesi”
başlıklı yetiştirici eğitim çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol
Özvar’ın katılımıyla Kafkas Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Özvar ve Yükseköğretim Kurulu heyetinin yanısıra,
akademisyenler, sektör temsilcileri ve bölgedeki hayvan yetiştiricileri
katıldı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle çalıştaya erkek yetiştiriciler
eşleriyle birlikte katıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar,
çalıştaya katılan tüm kadınların Kadınlar Günü’nü kutladı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılık
sektörünün, ekonomik ve stratejik açıdan Türkiye’nin en kritik alanlarından
biri olduğunu belirterek, “Tarım ve hayvancılık gıda güvenliğimizin
teminatı, istihdamın kaynağı ve sürdürülebilir büyümenin vazgeçilmez bir
unsurudur” dedi.
Üniversitelerin bölge insanıyla, üreticileriyle, çalışanlarıyla bir araya
gelmelerinin önemine işaret eden Özvar, “Bilhassa Anadolu’da
üniversitelerimiz bölge insanlarının sorunlarıyla uğraşmak zorundadır.
Üniversitelerin bu illerdeki temel hedefi sadece üniversite kapılarına
gelen öğrencilerin eğitim ve öğretimini üstlenmek değil en az onun kadar
bölgede yaşayan insanların sorunlarına eğilmeleridir.” şeklinde konuştu.
“Üniversite kapıları fil dişi kulelerinden ibaret değildir”
Yetiştiricilere seslenen Özvar, “Üniversite hocalarımız, çalışanlarımız
sizlere, bölge insanına hizmet için varlar. Üniversite kapıları fil dişi
kulelerinden ibaret değildir. Üniversitelerimizin kapıları yediden yetmişe
bütün insanlarımıza açıktır. Çözmek istediğiniz meseleleri net, açık bir
şekilde üniversite yönetimleriyle paylaşın.” dedi.
Çalıştayın yetiştiricilerle üniversiteler arasındaki kurulan diyaloğun
güzel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Özvar, bölgenin hayvancılık
sorunlarına etkili çözümler üretileceğine, buzağı ölümlerinin önüne
geçilerek büyük bir başarı hikayesinin yazılacağına ve buradaki başarının
diğer illere de örnek teşkil edeceğine inandığını vurguladı.
Bölgede yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini vurgulayan Özvar,
“Sizin refahınız, bizim refahımızdır. Bu konuda hocalarımız yoğun çaba
gösteriyor. Hepsine ayrı teşekkür ediyorum. dedi.
Hayvancılıkta yaşanan
öncelikli sorunlardan birinin düşük verimlilik olduğuna dikkat çeken
Özvar,
“Türkiye’de inek başına yıllık süt verimi ortalaması maalesef Avrupa
Birliği ortalamasının yarısından azdır. Bu büyük fark, Kars ilimiz de dahil
olmak üzere, geleneksel yetiştiricilik yapılan bölgelerde verimliliğin
arttırılması gerektiğine işaret etmektedir.” ifadelerini kullandı.
“Üniversiteler bölgesel kalkınmanın lokomotifi
olmalı”
Diğer bir dikkat çekici sorunun buzağı ölümleri ve
döl verimi kayıpları olduğuna işaret eden Özvar, “Kars’ta buzağı
ölümleri ve ineklerde döl tutmama nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kayıp
yılda yaklaşık 6,6 milyar TL gibi çok
yüksek bir düzeyde. Bu rakamlar, bölge hayvancılığının potansiyelinin
önündeki engelleri net bir biçimde ortaya koymaktadır.” dedi.
Hayvancılık sektöründe karşılaşılan sorunların çözümünde üniversitelere
büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Özvar şöyle devam etti:
“Bulundukları bölgelerin bilgi ve teknoloji merkezleri olan üniversiteler,
aynı zamanda bölgesel kalkınmanın lokomotifi olma
görevini üstlenmelidir. Söz konusu proje, bir yandan bölgemizin en büyük
sorunu olan buzağı kayıplarının önüne geçmeyi amaçlarken diğer yandan
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim gören lisans, yüksek
lisans ve doktora öğrencilerine bilimsel araştırma imkânı sunmakta; bölgede
görev yapan veteriner hekimlere yeni bir bakış açısı ve teknik eğitim
desteği sağlamaktadır.” dedi.
“Üniversitelerimiz yerel sorunlara bilimsel çözümler geliştirmeli”
Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak üniversiteleri bulundukları bölgeye
katkılarını artırmaları ve belirli alanlarda uzmanlaşmaları konusunda
teşvik ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Üniversitelerimizin
yerel sorunlara odaklanmış bilimsel çözümler
geliştirilmesini ve böylece bölgesel verimlilik artışına katkı
sağlanmalarını bekliyoruz. Tarım ve hayvancılıkta istenen atılımı
gerçekleştirebilmek için güçlü bir
üniversite-sektör iş birliğine
ihtiyaç duyduğumuz açıktır.”
“Dijitalleşme,
tarım ve hayvancılık eğitimlerinin ayrılmaz parçası olmalı”
Özvar, üniversitelerdeki eğitim-öğretim programlarının, tarım ve
hayvancılık sektörlerinde yaşanan değişimleri yakından takip ederek sürekli
güncellenmesi gerektiğine işaret etti.
Dijitalleşme, yapay zekâ, nesnelerin interneti, hassas tarım,
biyoteknoloji, sürdürülebilirlik
gibi konuların, tarım ve hayvancılık eğitimlerinin ayrılmaz
bir parçası haline gelmesi gerektiğinin altını çizen Özvar, şöyle dedi:
“Bugünün öğrencileri, yarının çiftçilerine, veteriner hekimlerine, gıda
uzmanlarına dönüşecektir; bu nedenle onları geleceğin bilgi ve
teknolojileriyle donatmak zorundayız. Fakültelerimizde ve meslek
yüksekokullarımızda, teorik derslerin yanı sıra çiftlik stajları, arazi
uygulamaları, laboratuvar çalışmaları gibi pratik eğitim unsurlarının
artırılmasına kıymet veriyoruz.”
“Üniversitemizin kapıları yetiştiricilere her zaman açık”
“Yetiştiricilerimizin üniversitemizin kapılarının kendilerine her zaman
açık olduğunu, ihtiyaç duydukları danışmanlık ve desteği
üniversitelerimizden her zaman alabileceklerini bilmeleri bizim açımızdan
çok mühimdir.” ifadelerini kullanan Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak, bu
tür girişimleri desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdi.
-Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu-
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ise bulundukları bölgenin
eğitim süreçlerine olduğu kadar ekonomik sosyal ve kültürel süreçlerine de
katkıda bulunduklarını söyledi. Prof. Dr. Kapu özellikle son yıllarda
Kars'ın en önemli gelir kaynaklarından biri olan hayvancılık konusuna
ağırlık verdiklerini bu kapsamda önemli ekonomik kayba neden olan döl
verimliliği ve buzağı ölümleri konusunda çalışmaları hızlandırdıklarını
belirtti. Prof. Dr. Kapu ayrıca buzağı ölümlerinin önlenmesine yönelik
tedavi süreçlerinde yeni kabul edilen projeleriyle aktif rol alacaklarının
bilgisini paylaştı.
-Özvar, hayvan çiftliklerini gezerek yetkililerden bilgi aldı-
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, çalıştayın ardından Beefmaster ve Zavot
sığır ırklarının bulunduğu büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliklerini
gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
Kafkas Üniversitesi’nin Türkiye’nin kırmızı et açığını kapatmaya
yönelik sürdürdüğü projelerden bazıları
Genetik değeri kanıtlanmış ve şimdiye kadar ülkemizde hiç denenmemiş üstün
özellikleri olan etçi bir sığır ırkı Beefmaster’ın dondurulmuş embriyo
transferiyle etçi bir sığır ırkının çekirdek sürüsünün oluşturulması
amaçlanmakta.
Buzağılara ozon tedavisi
Buzağılardaki ishal vakalarında tedavilere ek olarak ozon terapisi
uygulanıyor. Kars ilinde tek doğum sezonunda meydana gelen binlerce buzağı
ölümünün sebep oluğu ekonomik kayıp yıllık 6,6 milyar TL olarak
gerçekleşiyor. (2022 rakamları) Tedavi Türkiye’de ve dünyada ilk olma
özelliğini taşıyor.