​​​Yükseköğretim Kurulundan “Engelsiz Üniversite”lere “Bayrak ve Nişan” Ödülü

En çok bayrak alan üniversiteler sıralamasında Kastamonu Üniversitesi birinci, Necmettin Erbakan Üniversitesi ikinci, İnönü Üniversitesi üçüncü oldu

Engelsiz Program Nişanı Ödüllerinde Marmara Üniversitesi ilk sırada yer alırken, Anadolu Üniversitesi ve Dokuz Üniversitesi ikinciliği paylaştı, Sakarya Üniversitesi ise üçüncü oldu

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “ Bu ödüller vesilesiyle engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak gayesiyle yükseköğretim kurumlarımız tarafından gerçekleştirilen çalışmalar bizleri mutlu ediyor”

06 Haziran / Ankara

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, “Engelsiz Üniversite Ödülleri”ne bu yıl layık görülen üniversiteleri açıkladı.

Üniversitelere ödülleri Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen “2024 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni” ile Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar tarafından verildi.

Yükseköğretim sistemindeki öğrenci sayısının 7 milyonu aştığını, farklı engel düzeylerindeki öğrenci sayısının ise 58 bin civarında olduğunu aktaran Özvar, “Bu sayı göz önüne alındığında Yükseköğretim Kurulu olarak bu alanda yürüttüğümüz çalışmaların ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Özvar, törende yaptığı konuşmada, engelli öğrencilerin eğitim ve öğretimin yanında sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak üzere gerekli uyarlama, altyapı ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasının teşvik edilmesi amacıyla Engelsiz Üniversite Ödülleri verdiklerini belirterek “Bu ödüller vesilesiyle engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak gayesiyle yükseköğretim kurumlarımız tarafından gerçekleştirilen çalışmalar da ayrıca bizleri mutlu ediyor.” dedi.

2022 yılında engelli bireyler için “Engelli Bireylere Yönelik Sınav Uygulamalarında ve Engelli Kontenjanında Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik​” çıkardıklarını hatırlatan Özvar, deprem dolayısıyla uygulamasını tehir ettikleri yönetmeliğin önümüzdeki yıl yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Üniversitelerdeki engelleri kaldırabilmek için yükseköğretim kurumlarındaki engelli öğrenci sayısını ve engel durumlarını bilmenin, buna göre önlem almanın ve bu öğrencilere ulaşmanın üniversitelerin önemli görevleri arasında yer aldığını vurgulayan Özvar, şöyle devam etti:

“Yükseköğretim Kurulu olarak tüm öğrencilerimizin yükseköğretime erişimini önemsiyor, engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Üniversitelerimiz bünyelerinde koordinatörlükler kurarak yıl içerisinde erişilebilirliğe önem veren çalışmalar yürütüyorlar. Geldiğimiz noktada mekân erişilebilirliği konusunda pek çok üniversitede önemli gelişmeler kaydedilmiş olmakla birlikte eğitimin ve program içeriklerinin farklı engel grubundaki öğrenciler için erişilebilir olması için daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor.”

-76 üniversiteye 319 bayrak

Erol Özvar, bu yılki değerlendirme sonuçlarına göre ödül alan üniversiteleri açıkladı.

Bu yıl 112 üniversiteden toplam 1709 başvuru yapıldığını kaydeden Özvar, 76 üniversitenin toplam 319 bayrak almaya hak kazandığını bildirdi. Bu bayraklardan 228’inin mekânda erişilebilirliğe verilen “turuncu bayrak”, 55’inin eğitimde erişilebilirliğe verilen “yeşil bayrak” ve 36’sının da sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirliğe verilen “mavi bayrak” olduğunu aktaran Özvar, en çok bayrak alan üniversiteleri sıraladı.

- En çok bayrağı Kastamonu Üniversitesi kazandı

Buna göre Kastamonu Üniversitesi 38 bayrakla ilk sırada, Necmettin Erbakan Üniversitesi 20 bayrakla ikinci sırada yer aldı. İnönü Üniversitesi 17 bayrakla üçüncü, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 15 bayrakla dördüncü olurken Aksaray Üniversitesi ve Ege Üniversitesi 14’er bayrakla beşinci sırayı paylaştı.

- Engelsiz Program Nişanı Ödüllerinde Marmara Üniversitesi ilk sırada

Engelsiz Program Nişanı’nı ise toplam 49 programla 15 üniversite aldı. Bu kategoride Marmara Üniversitesi 11 nişanla ilk sırada yer alırken, Anadolu Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi 8’er nişanla ikinci, Sakarya Üniversitesi ise 4 nişanla üçüncü oldu.

Engelsiz Üniversite Ödülleri, “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ve “Engelsiz Program Nişanları” olmak üzere iki alanda veriliyor.

“Engelsiz Üniversite Bayrakları” Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) olmak üzere üç kategoride veriliyor.

“Engelsiz Program Nişanı” ise programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına takdim ediliyor.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, çabalarından ve çalışmalarından dolayı bayrak ödülüne hak kazanan tüm üniversiteleri ve çalışanları tebrik etti. Özvar konuşmasının ardından ödül kazanan üniversitelerin rektörlerine ödüllerini takdim etti.

Ödül almaya hak kazanan üniversiteleri görmek için tıklayınız

2024 Engelsiz Üniversite Ödülleri aday üniversiteleri görmek için tıklayınız