​​



Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, 2. Özbekistan-Türkiye Eğitim Forumu'na katılmak üzere Özbekistan'a gitti

Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretimde iş birliğine ilişkin “Uygulama Mutabakat Zaptı" imzalandı

Özvar: “Bugün burada önemli bir mutakabat zaptı imzaladık. Türkiye ve Özbekistan üniversiteleri arasında lisansüstü eğitimde önemli iş birliklerinin kapısını araladık"

“Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretimle ilgili forumunun ikincisini yapıyoruz. Bu forumla maksadımız Türkiye ve Özbekistan üniversitelerinin idarecilerini bir araya getirmek ve her iki ülkenin üniversiteleri arasında ortak iş birliğini daha ileri taşımaktır"

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Özbekistan Yükseköğretim, Kurulu Başkanlığı arasında yükseköğretim alanındaki ikili iş birliğine ilişkin “Uygulama Mutabakat Zaptı" imzalandı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın Eğitimden Sorumlu Danışmanı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Odil Abdurakhmanov'un davetine icabetle Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ev sahipliğinde “Bilimsel İş Birliği İçin Teknolojik Toplumsal Fayda ve Sürdürülebilir Hedefler" başlığıyla düzenlenen 2. Özbekistan-Türkiye Eğitim Forumu'na katılmak üzere Semerkant'a gitti.

Ziyarette Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar ile Özbekistan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Odil, yükseköğretimde ikili iş birliğinin geliştirilmesini öngören “Uygulama Mutabakat Zaptı"na imza attı

İmzalanan Mutabakat Zaptıyla Türkiye ve Özbekistan arasında yükseköğretim alanındaki iş birliğinin yeni alanlarla devam edeceğini dile getiren Özvar, yüksek lisans ve doktora programlarının öncelikli hedefler arasında yer alacağını kaydetti.

Özvar, “Bugün burada önemli bir Mutakabat Zaptı imzaladık. Bu Mutakabat Zaptıyla Türkiye ile Özbekistan üniversiteleri arasında lisansüstünde önemli iş birliklerinin kapısını aralamış olduk. İnşallah yüksek lisans ve doktora düzeyinde her iki ülke üniversiteleri arasında ortak iş birliği imkanlarını kolaylaştırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi ile Ege Üniversitesinin ev sahipliğinde “Bilimsel İş Birliği İçin Teknolojik Toplumsal Fayda ve Sürdürülebilir Hedefler" temasıyla gerçekleştirilen yükseköğretimle ilgili forumuna katılmak üzere Özbekistan'a geldiğini belirten Özvar, bu forumun iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

“Ciddi bir etkileşim meydana getiriyoruz"

Forumun ikinci kez düzenlendiğini söyleyen Özvar, “Bu forumla maksadımız Türkiye'nin ve Özbekistan'ın üniversitelerinin idarecilerini bir araya getirmek ve her iki ülkenin üniversiteleri arasında ortak iş birliğini daha ileri taşımaktır." dedi.

Forumda rektörlerin üniversiteler arasındaki iş birliği imkanlarını müzakere ederek ciddi anlaşmalar imzaladıklarını kaydeden Özvar, şunları söyledi:

“Bu iş birliğiyle temel hedefimiz iki ülke arasında yükseköğretime dair var olan ilişkileri daha ileriye taşımak, her iki ülkede öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliğini yeni bir seviyeye getirmek, üniversitelerimizin araştırma kapasitelerini bir araya getirerek ortak projeler üretmektir.

Bu forum aslında iki ülkenin üniversiteleri arasında bilimsel ve teknolojik anlaşmaları ve iş birliğini daha da ileri taşıyor. Biz burada rektörler, öğretim elemanları ve idareciler olarak ciddi bir etkileşim meydana getiriyoruz."

Bundan sonraki forumun Türkiye'de düzenleneceğini ifade eden Özvar, bugün burada imzaları atılan projelerin sonuçlarının Türkiye'deki forumda değerlendirileceğini belirtti.

Türkiye'deki ve Özbekistan'daki üniversitelerin karşılıklı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Özvar, özellikle son yıllarda meydana gelen çevreyle ilgili felaketler göz önünde bulundurularak doğal ve yenilenebilir enerji alanlarında iş birliği yapıldığını kaydetti.

İki ülke üniversiteleri arasında tekstil mühendisliği başta olmak üzere bazı mühendislikler ile ziraat alanlarında da önemli çalışmaların hayata geçirileceğini belirten Özvar, “İnanıyorum ki Türkiye ile Özbekistan arasında yürütmekte olduğumuz yükseköğretime dair iş birliklerimizi daha ileri noktaya bu anlaşmalar vesilesiyle taşımış olacağız." diye konuştu.

Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretim alanında iş birliği çalışmaları uzun yıllara dayanıyor. İki ülke yükseköğretim kurumları arasında imzalanmış dört ortak eğitim programı protokolü bulunuyor. Türk üniversitelerinin Özbekistan üniversiteleri ile gerçekleştirdikleri iş birliği sayısı 149'a ulaşmış durumda. 

​​