Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı:

“Depremler sonrasında sağlık alanında faaliyet gösteren tüm paydaşlarımıza sahada ve zor şartlarda gösterdikleri cesaret ve özveri için bir kez daha teşekkür ederim.”

“Tıp fakültelerindeki insan kaynağımızı desteklemeyi ve koşullarını iyileştirmeyi önemsiyoruz”

14 Mart 2023/İstanbul

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından öğretim elemanından idari personeline ve öğrencisine kadar sağlık alanında faaliyette bulunan tüm paydaşlara zor şartlarda gösterdikleri cesaret ve özveri için teşekkür ederek, “Tıp fakültelerindeki insan kaynağımızı desteklemeyi ve koşullarını iyileştirmeyi önemsiyoruz” dedi.

Özvar, İstanbul’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Külliyesi’nde 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle düzenlenen “Asrın Felaketinde Tıbbiyeli Olmak” programına katıldı. Programın açılışında konuşan Özvar, 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerin ülkede derin etki bıraktığını belirterek, yaşamını yitirenlere rahmet, millete başsağlığı, depremzedelere geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Depremlerde yaşanan kayıpların toplumda derin bir yara bıraktığını vurgulayan Özvar, “Yediden yetmişe tüm halkımızın, depremden etkilenenleri desteklemek için nasıl bir araya geldiğini, karşılaşılan bütün zorluklara rağmen ne kadar kararlı ve güçlü olduğunu gördük. Bu yarayı iyileştirmek için hep birlikte çalışmak bizlerin görevidir. Bizler de Yükseköğretim Kurulu olarak, yaraları sarmak ve depremin etkilerini azaltmak için muazzam bir gayret içerisindeyiz. Bu zor günleri, devletimiz ve milletimiz ile ele ele vererek, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde geride bırakacağımıza yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim kurumlarının depremzedeler için fiziki imkan oluşturulmasında, akademisyeninden öğrencisine kadar her paydaşıyla gönüllü faaliyetler yürütülmesinde önemli rol üstlendiklerini vurgulayan Özvar, “Üst üste yaşanan iki büyük depremin ve ardından oluşan büyük artçı şokların etkisiyle meydana gelen yıkım ve akabinde oluşan acil ihtiyaçlar, yükseköğretim kurumlarımızdaki eğitim öğretim faaliyetlerinin sekteye uğramasına neden olmuştur.” dedi.

Depremden doğrudan etkilenen illerde 16’sı devlet 2’si vakıf olmak üzere 18 üniversite bulunduğunu kaydeden Özvar, Türkiye’deki açıköğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinin yaklaşık 377 bininin bu 11 ildeki üniversitelerde kayıtlı olduğunu söyledi. Bölgedeki üniversitelerin, ülkedeki toplam örgün öğrenci sayısının yüzde 9’una ev sahipliği yaptığını ifade eden Özvar, bölgede yüksek lisans ve doktora öğrenci sayısının yaklaşık 45 bin, uluslararası öğrenci sayısının da yaklaşık 17 bin olduğu bilgisini verdi.

“Depremlerde 1361 öğrenci ve 54 personelimizi kaybettik”

Bölgede 17 bin akademisyen ile 30 bin idari personelin de felaketten etkilendiğini belirten Özvar şöyle devam etti:

“115’i uluslararası olmak üzere toplam 1361 öğrencimizi yaşanan bu büyük felakette kaybetmiş olduğumuzu üzülerek sizlerle paylaşmak durumundayım. Öğrencilerimizin yanı sıra 54 personelimiz de depremde hayatını kaybetmiştir. Vefat eden öğrencilerimize ve personelimize bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum. 11 ilde bulunan 18 üniversitemizin yerleşkelerindeki bina hasar durumuna bakıldığında ise ağır hasarlı 106, az hasarlı 410, hasarsız 606 bina olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Bununla birlikte, kampüslerimizin genel olarak şehirdeki diğer birçok kurum binalarına göre daha iyi durumda olduğunu ve birçok yerde kamu hizmetlerinin bu kampüsler aracılığıyla koordine edildiğini söyleyebiliriz.”

Özvar, “Deprem bölgesinde ailesi ikamet edenlerden halen kayıtlı 545 bin öğrencinin yaklaşık 246 bini söz konusu 11 ilde öğrenim görmektedir. Bu öğrencilerden yaklaşık 161 bini ailesinin ikamet ettiği ilde öğrenimini sürdürmektedir. Buna ilaveten bölgede öğrenim gören 332 bin önlisans ve lisans öğrencimizin 86 binini bölge dışından gelen öğrenciler oluşturmaktadır. Bir başka ifadeyle deprem hem o illerde ikamet edenleri hem de o illerde eğitim alan yüzbinleri doğrudan etkilemiştir.” diye konuştu.

“Deprem bölgesinin tekrar kalkınmasında üniversitelerimizin büyük katkısı olacak”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, gerek depremden etkilenen öğrenci ve personelin gerekse üniversitelerin felaketin etkilerini ortadan kaldırmada üstlendikleri başat rol nedeniyle yükseköğretime ilişkin bazı kararlar aldıklarını hatırlattı.

Bu kapsamda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Ebelik gibi programlardaki öğrencileri hariç tutmak kaydıyla uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasını uygulamaya koyduklarını belirten Özvar, Ayrıca, talep eden her üniversite öğrencisine bu dönem için kayıt dondurma hakkı getirdiklerini kaydetti.

Depremden zarar gören bölgelerin tekrar kalkınmasında üniversitelerin ve bilim insanlarının büyük katkıları olacağına işaret eden Özar, “Önümüzdeki süreçte hem depremzedelerin psikososyal rehabilitasyonu hem de toplumun yeniden inşası için üniversitelerimizin tüm paydaşlarının kendilerine düşen sorumlulukla hareket edeceklerine inanıyorum. Malumunuz olduğu üzere yurtlarımızın bir kısmını depremzedelerimizin kullanımına açmıştık. Yükseköğretim Kurulu olarak bütün çabamız, bilim insanları aracılığıyla Türkiye’nin yeniden inşasına azami katkıyı yapmaktır.” dedi.

“Bilim insanlarımızdan gönüllülüğe dayalı olarak bölgede istifade ediyoruz”

Depremzedelerin yaralarını sarmak için bakanlıklarla protokoller imzaladıklarını ayrıca ilgili kurumlarla iş birliği yaptıklarını anlatan Özvar, “Bilim insanlarımızdan da gönüllülüğe dayalı olarak bölgede istifade ediyoruz.” dedi. Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak çok hızlı reaksiyon gösterdiklerini Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere yardımlar konusunda rehberlik ederek son yılların en önemli dayanışma örneğini verdiklerini ifade etti.

“Üniversite hastanelerimiz çok önemli roller üstleniyor”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, üniversite hastanelerinin sağlık sisteminin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını sağlamada ileri düzey tıbbi uygulamaları ve teknolojik gelişmeleri takip etmede ve bu alanda ihtiyaç duyulan bilgi üretimine katkı sunmada çok önemli roller üstlendiğini vurguladı. Deprem felaketi sonrasında bazı üniversite hastanelerinin hızlı bir koordinasyonla afet poliklinik ve klinik hizmetleri sunduğunu anlatan Özvar “En ihtiyaç duyulan zamanlarda insanlığa hizmet etme konusundaki kararlılıkları ve bağlılıkları hepimiz için bir ilham kaynağı olmuştur.” dedi.

Tıp fakültelerindeki insan kaynağımızı desteklemeyi ve koşullarını iyileştirmeyi önemsediklerini aktaran Özvar, “ Yükseköğretimin ülkemiz için ne denli stratejik ve hayati bir öneme sahip olduğu bilinciyle​ politikalarımıza yön veriyoruz. Yükseköğretim sistemimizin çok önemli bir parçası olan tıp fakültelerinin de hem yükseköğretim sistemimize hem ülkemize sağladığı akademik ve toplumsal katma değerin farkında olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum .” şeklinde konuştu.

Programda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinden Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan ve depremzede öğrenciler de konuşma yaptı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, programda konuşma yapan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencisi Yağmur Kırgız ile sohbet etti. İstanbul’da özel öğrenci olarak eğitimine devam eden Kırgız’dan deprem bölgesindeki arkadaşlarının ihtiyaçlarına ilişkin bilgi alan Özvar, sorunların en kısa sürede çözülmesi için gerekeni yaptıklarını ifade etti.

- Senato toplantısına Özbekistan Sağlık Bakanı Musayev da katıldı –

Erol Özvar, 14 Mart Tıp Bayramı etkinliği için gittiği Sosyal Bilimler Üniversitesinde, senato toplantısına da başkanlık etti. Özbekistan Sağlık Bakanı Behzod Musayev’in de yer aldığı toplantıya, çevrimiçi bağlantı ile üniversitenin Suriye ve Somali’de bulunan dekanları, Sudan’da bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu müdürü ile Türkiye’nin diğer illerindeki fakültelerinin dekanları da katıldı. Özvar, üniversite kampüsünde, restorasyonu biten alanlarda incelemelerde bulundu.

​​