Uluslararası öğrencilerin ikamet ve vize işlemleri kolaylaştırılıyor
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İş Birliği Protokolü imzalandı
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Amacımız, ülkemizi yükseköğrenim için tercih ederek, dünyanın birçok farklı yerinden gelen uluslararası öğrencilerimizin, ülkemizin misafirperverlik anlayışına uygun olarak, güvenli ve usulüne uygun seri yöntemlerle hukuki durumlarına ilişkin belgeleri almalarıdır."
İçişleri Bakanı Yerlikaya: “Bu protokol iş akışındaki bürokratik işlemleri en aza indirecektir. Protokolle uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvuru süreçlerinde İçişleri Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumları arasındaki iş birliği artırılacaktır."
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında uluslararası öğrencilerin ikamet ve vize işlemlerinin hızlı ve kolay yürütülmesini sağlayacak Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İş Birliği Protokolü imzalandı.
İçişleri Bakanlığında düzenlenen protokol imza törenine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Kemal Şenocak, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Mahmut Ak ile Bakanlık bürokratları katıldı.
Törende konuşan Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu ile İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine dair önemli bir protokole imza attıklarını belirterek, protokolle üniversite öğrenimlerini Türkiye'de yapmak için gelen uluslararası öğrencilerin vize ve ikamet izni süreçleriyle ilgili düzenlemeler yapıldığını vurguladı.
Göç İdaresi Başkanlığıyla yakın çalışma ve iş birliği temellerinin 2016'da imzalanan protokolle atıldığını ifade eden Özvar, bugün gelinen aşamada mevcut protokolün kapsamının genişletilmesine ve güçlendirilmesine ihtiyaç hasıl olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin insan hareketliliğinin yoğun olduğu bir coğrafyada bulunduğuna işaret eden Özvar, “Protokolümüzle ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görecek uluslararası öğrencilerin ikamet izni işlemlerinde Göç İdaresi Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, İl Göç İdaresi Müdürlükleri ve yükseköğretim kurumları arasındaki iş birliğinin artacak olmasından büyük memnuniyet duymaktayız. Paydaşlar olarak asıl amacımız, ülkemizi yükseköğrenim için tercih ederek, dünyanın birçok farklı yerinden gelen uluslararası öğrencilerimizin, ülkemizin misafirperverlik anlayışına uygun olarak, güvenli ve usulüne uygun seri yöntemlerle hukuki durumlarına ilişkin belgeleri almalarıdır." ifadelerini kullandı.
Yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği içerisinde uluslararası öğrencilere ve tüm ilgili çevrelere protokolün içeriği hakkında gerekli bilgilendirme ve yönlendirmelerin yakın zamanda yapılacağını vurgulayan Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak Türkiye Yüzyılında vizyonumuz, kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyen; çeşitliliği ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan gücü profili ile üniversite-sektör iş birliği modellerini destekleyen; ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara duyarlı, evrensel düzeyde geleceğe yön veren yenilikçi ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemi inşa etmektir. Bu anlayışla, İçişleri Bakanlığımızla yakın mesai yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Protokolümüzün hayırlara vesile olmasını dilerim." diye konuştu.
Bakan Yerlikaya: “Uluslararası öğrencilik düzenli göçmenliğin en tipik örneklerindendir"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da Türkiye'nin yükseköğrenim alanında büyük bir rekabet gücüne sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu rekabet gücü uluslararası öğrencilerin de radarında. Bu nedenle üniversitelerimizde 198 farklı ülkeden öğrenci eğitim görüyor. Hedefimiz uluslararası anlamda başarılı öğrencileri kazanmak ve onlara ülkemizde yükseköğrenim imkânı sağlamaktır." dedi.
Uluslararası öğrencilik konusunun planlı ve programlı yürümesi için göç yönetiminin büyük önem arz ettiğini söyleyen Bakan Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uluslararası öğrencilerin eğitim hakları kanunlarla belirlenmiştir. Bu öğrenciler, Türkiye'ye gelme planı yapmalarından itibaren, Yabancılar Hukuku Kurallarına tabi olmaktadırlar. Bu çerçevede vize işlemleri, sınır geçiş prosedürleri ve öğrenimleri süresince almaları gereken ikamet izinleri bu işlemlerin başlıcalarıdır. İmzalayacağımız protokol bu süreçleri kolaylaştıracak, iş akışındaki bürokratik işlemleri en aza indirecektir. Protokolle uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvuru süreçlerinde, İçişleri Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumları arasındaki iş birliği artırılacaktır."
Göç İdaresi Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca uluslararası öğrencileri üniversiteler ve il göç idaresi müdürlükleri arasında temsilciler belirlenecek.
Öğrenci ikamet izni dosyaları üniversitelerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlıkları tarafından hazırlanarak il göç idaresi müdürlüklerine teslim edilecek. Öğrencilerin parmak izi alınma süreci üniversitelerle koordineli olarak planlanacak.
Konuşmaların ardından Bakan Yerlikaya ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İş Birliği Protokolü'ne imza attı.