​Uluslararası Araştırmacı Projeleri’ne başvuru süresi uzatıldı

Yükseköğretim Kurulunun doktora öğrencileri ve araştırmacıların dünyanın seçkin üniversitelerinde uluslararası standartlarda araştırma yapmalarını teşvik etmek amacıyla başlattığı “Uluslararası Araştırmacı Projeleri” için başvuru süresi 28 Temmuz 2023’e kadar uzatıldı

23 Mayıs 2023

Yükseköğretim Kurulu, Uluslararası Araştırmacı Projeleri kapsamındaki Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi, Temel Bilimlerde Doktora Sonrası Araştırma Projesi ve Akademik Birikim Projesi ile yurt dışına doktora öğrencisi ve araştırmacı gönderecek.

Projelerden yararlanacak doktora öğrencileri ve araştırmacılar dünya üniversite sıralamasında son 3 yıl içinde ilk 700’e giren üniversitelerde kendilerini geliştirme fırsatı bulacak.

Uluslararası Araştırmacı Projeleri kapsamında dünyanın seçkin üniversitelerinde çalışmak üzere yurt dışında görevlendirilecek araştırmacılara yönelik “Genç Beyinler”, “Doktora Sonrası Araştırma” ve “Akademik Birikim” projeleri yürütülüyor.

-Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi-

Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi ile üniversitelerin araştırma görevlisi kadrosundaki 100 doktora öğrencisine tez konuları hakkında yurt dışında araştırma yapmaları için aylık 20 bin TL destek verilecek.

Yükseköğretim kurumlarındaki araştırma görevlisi kadrosunda görev yapan doktora öğrencileri tez konularına ilişkin Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik alanlarında yurt dışında araştırma yapabilecek.

Yükseköğretim Kurulu bu doktora öğrencilerini yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında araştırma yapabilmeleri için 1 aydan 3 aya kadar görevlendirecek ve aylık 20 bin TL’ye kadar destek verecek. Söz konusu öğrencilere ayrıca 10 bin TL ulaşım desteği sağlanacak.

-Temel Bilimlerde Doktora Sonrası Araştırma Projesi-

Temel Bilimlerde Doktora Sonrası Araştırma Projesi ile yükseköğretim kurumlarındaki doktora eğitimini tamamlamış Araştırma Görevlisi veya Dr. Öğretim Üyelerinin yurt dışında yapacakları doktora sonrası çalışmalara Yükseköğretim Kurulu maddi destek verecek.

Türkiye’deki üniversitelerde doktora eğitimini tamamlamış Araştırma Görevlisi veya Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapanlardan doktora sonrası çalışmasını yurt dışında yürütmek isteyenler için 100 kontenjan ayrıldı.

Doktora sonrası araştırma için öncelikli alanlar Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik olarak belirlendi.

Projeden yararlanacak doktora eğitimini tamamlamış araştırma görevlileri ve Dr. Öğretim Üyeleri doktora sonrası çalışması için yurt dışında en fazla 9 ay süreyle görevlendirilecek. Yükseköğretim Kurulu bu kapsamda yurt dışına gönderileceklere aylık 20 bin TL destek sağlayacak ve ayrıca 10 bin TL ulaşım desteği verecek.

-Akademik Birikim Projesi-

Yükseköğretim Kurulu, Akademik Birikim Projesi ile üniversitelerden toplam 200 Öğretim Üyesini, Yurt Dışı Akademik İzin (Sabbatical) kapsamında 11. Kalkınma Planı’nda yer alan Elektronik, İlaç ve Tıbbi Cihaz, Kimya, Makina-Elektrikli Teçhizat, Otomotiv, Raylı Sistem Araçları, Tarım ve Savunma Sanayi alanlarında araştırma yapmak üzere yurt dışına gönderecek.

Bu haktan yararlanacak öğretim üyelerine aylık 20 bin TL destek sağlanacak ve ayrıca 10 bin TL ulaşım desteği verilecek. Akademik izinli olarak yurt dışında görevlendirme süresi en fazla 9 ay olarak belirlendi.

Başvurulara ilişkin detaylı bilgiye ve “Yurt İçi ve Yurt Dışında Öğretim Elemanı ve Araştırmacı Destekleme Programlarına İlişkin Usul ve Esaslar”a https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/DuyuruDetay.aspx?did=1310 internet adresinden ulaşılabilecek.

 

​​