Yükseköğretim Kurulunun girişimiyle Ankara Keçisi ve Tiftik Uygulama ve
Araştırma Merkezi açıldı
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar:
“Üniversitelerin en önemli işlevlerinden bir tanesi bölgesel kalkınmaya
katkı vermesidir. Ankara Üniversitemiz bilhassa Ankara ilinde ve
mücavir ilçelerinde bunu açmış olduğu meslek yüksekokulları ve
merkezleriyle yerine getirmektedir.”
“Ankara keçisi ve uygulama merkeziyle inşallah bu sektöre keçi
yetiştiriciliğine ve çiftliğin imalatına katkı sağlayacak bir oluşuma
öncülük etmiş olacağız.”
27 Eylül 2023 / Ankara
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Ankara Üniversitesine bağlı olarak
Güdül ilçesinde kurulan Ankara Keçisi ve Tiftik Uygulama ve Araştırma
Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.
Merkezin açılış töreni için Güdül’e gelen Özvar, Halk Eğitimi Merkezinde
düzenlenen Ankara Üniversitesi Senato Toplantısına katıldı.
Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada üniversitelerin, ülkelerin
kalkınmasında, gelişmesinde önemli rol üstlendiklerini belirterek, Ankara
Üniversitesinin de kuruluşundan itibaren ülkenin kalkınmasına önemli
katkılarda bulunduğunu ifade etti. Ankara keçisi tiftiğinin asırlarca bu
bölgenin geçimine, ekonomisine, istihdamına hizmet ettiğini ancak bugün
istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Özvar, Ankara Üniversitesinin
bünyesinde kurulacak merkezle bu alanda gelişme sağlanacağını kaydetti.
Ankara Üniversitesinde Ankara keçisi ve tiftiği konusunda değerli
çalışmalar yapıldığını belirten Özvar, “Ankara Üniversitesiyle, sizlerle
birlikte bu kadim geleneksel sektörün geliştirilmesinde ve çok daha ileri
noktalara taşınmasında öncü bir rol oynayabileceğimizi düşünüyorum.” diye
konuştu.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, senato toplantısının ardından Ankara
Üniversitesine bağlı olarak Güdül ilçesinde kurulan Ankara Keçisi ve Tiftik
Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılış törenine katıldı.
Törende konuşan Özvar, Güdül’ün ve Ankara’nın tarih boyunca Ankara keçisi
ve tiftiği ile ünlendiğini belirterek, “Ankara dendiğinde belki akla ilk
gelen ürün, ilk gelen sektör, tiftik ve Ankara keçisi olmuştur.” dedi.
Zaman içerisinde bu yörenin en önemli geçim kaynağının Sanayi Devrimi’nin
de etkileriyle giderek azalmaya başladığını ifaden eden Özvar, “Fakat yine
de bölgemizde Güdül ve civarında pek çok çiftçimiz Ankara keçisi
yetiştirmeye devam etmektedir. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak Ankara
Üniversitesi bünyesinde gerek Ankara keçisinin yetiştirilmesi gerekse
çiftliğin imalatının, işlenmesinin ve giderek bir ticari ürün haline
gelmesinin bilimsel yöntemlerle ele alınarak bölgenin, ilçelerin ve ilimizin
iktisadi kalkınmasına daha büyük katkı vermek adına böylesi güzel bir
merkezin açılması konusunda irade ortaya koymuş olduk. Bu konuda
Yükseköğretim Kurulu aldığı bir kararla Ankara Üniversitesi bünyesinde bu
merkezin açılmasına öncülük etmiş oldu.” şeklinde konuştu.
“Bilimsel araştırmalar yapılacak”
Bu merkezin öncelikle bölgede Ankara keçisi yetiştiriciliğine ve ondan elde
edilen yünün işlenmesine dair her türlü bilimsel araştırmalar yapacağını
kaydeden Özvar, aynı zamanda örnek uygulamalarla bu ürünün ham madde
aşamasından mamul haline gelene kadar her türlü üretim artışına yardımcı
olacak uygulamaları hayata geçireceğini anlattı.
Özvar, “Üniversitelerin en önemli işlevlerinden bir tanesi bölgesel
kalkınmaya katkı vermesidir. Ankara Üniversitemiz bilhassa Ankara ilinde ve
mücavir ilçelerinde bunu açmış olduğu meslek yüksekokulları ve
merkezleriyle yerine getirmektedir. Bugün Güdül'de biraz sonra açılışını
gerçekleştireceğimiz Ankara keçisi ve uygulama merkeziyle inşallah bu
sektöre, keçi yetiştiriciliğine ve çiftliğin imalatına katkı sağlayacak bir
oluşuma öncülük etmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.
Ankara Üniversitesi'nde bilhassa Ankara keçisi ve tiftiği üzerine
uzmanlaşmış hocalar bulunduğunu söyleyen Özvar, hocaların bölgede keçi
yetiştiriciliği yapan, yün elde eden köylülerle, çiftçilerle birlikte
çalışacaklarını kaydetti.
Özcar, “Ben inanıyorum ki bu uygulama araştırma merkezi bilhassa tarım ve
hayvancılık konusunda örnek projelere öncülük edecektir. İnşallah yakın
zamanda tiftik ürünüyle gerek Ankara'mız gerekse Güdül ve mücavir
ilçelerimiz adından daha çok söz ettirecektir. Ben üniversite sanayi,
üniversite, ziraat ve hayvancılık iş birliğine güzel bir örnek olmasını
temenni ediyorum.”
Merkezin kuruluşunda emeği geçen bütün paydaşlara teşekkür ederek, hayırlı
olmasını dileyen Özvar, “Bundan sonra artık iş üniversitemizin uzmanlarına
ve bölgede bu sektörde çalışan çiftçilerimize kalıyor. Biz Yükseköğretim
Kurulu olarak bu merkezin işleyişi konusunda bugüne kadar yaptığımız gibi
bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Ankara Keçisi ve
Tiftik Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılışını yaparak merkezi gezdi ve
tiftiğin işlenmesiyle ilgili bilgi aldı.
“Ülkemizin gelişmesine elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz”
Özvar daha sonra Ayaş’ta Ankara Üniversitesine ait Ayaş Bahçe Bitkileri
Uygulama ve Araştırma Merkezinde incelemelerde bulundu. Ayaş domatesi
üretilen tarlayı gezen Özvar, gazetecilere yaptığı açıklamada, burada
ürünlerin Ziraat Fakültesine bağlı Meslek Yüksekokulu çalışanları ve
öğrenciler tarafından yetiştirildiğini anlattı.
Ayaş domatesinin de ilaç yerine faydalı böcekler kullanılarak üretildiğini
ve tamamen yerli olduğunu vurgulayan Özvar, “Üniversitelerimiz şu an
itibarıyla Türkiye'nin bölgesel kalkınmasına, sanayisine, ziraatine,
hayvancılığına çok önemli katkılarda bulunuyor. İlgili bakanlıklarla
beraber bizler Yükseköğretim Kurulu ve kurumları olarak ülkemizin
gelişmesine elimizden gelen en katkıyı vermeye çalışıyoruz. Sadece nitelikli
öğrencilerin yetiştirilmesiyle değil, aynı zamanda uygulamada çalışan
araştırmacıların yetiştirilmesiyle de katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki dönem
çok daha güzel sonuçların elde edileceğini sizlerle paylaşmak isterim.
Bugün üniversiteler zirai ürünlerde tabii yerli tohumlarla fevkalade önemli
bitki, meyve ve ağaç yetiştirilmesine hizmet etmektedir. Bu bakımdan
üniversitelerimizle ne kadar iftihar etsek azdır.” ifadelerini kullandı.