Yükseköğretim Kurulunun girişimiyle Ankara Keçisi ve Tiftik Uygulama ve Araştırma Merkezi açıldı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar:

“Üniversitelerin en önemli işlevlerinden bir tanesi bölgesel kalkınmaya katkı vermesidir. Ankara Üniversitemiz bilhassa Ankara ilinde ve mücavir ilçelerinde bunu açmış olduğu meslek yüksekokulları ve merkezleriyle yerine getirmektedir.”

“Ankara keçisi ve uygulama merkeziyle inşallah bu sektöre keçi yetiştiriciliğine ve çiftliğin imalatına katkı sağlayacak bir oluşuma öncülük etmiş olacağız.”

27 Eylül 2023 / Ankara

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Ankara Üniversitesine bağlı olarak Güdül ilçesinde kurulan Ankara Keçisi ve Tiftik Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Merkezin açılış töreni için Güdül’e gelen Özvar, Halk Eğitimi Merkezinde düzenlenen Ankara Üniversitesi Senato Toplantısına katıldı.

Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada üniversitelerin, ülkelerin kalkınmasında, gelişmesinde önemli rol üstlendiklerini belirterek, Ankara Üniversitesinin de kuruluşundan itibaren ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti. Ankara keçisi tiftiğinin asırlarca bu bölgenin geçimine, ekonomisine, istihdamına hizmet ettiğini ancak bugün istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Özvar, Ankara Üniversitesinin bünyesinde kurulacak merkezle bu alanda gelişme sağlanacağını kaydetti. Ankara Üniversitesinde Ankara keçisi ve tiftiği konusunda değerli çalışmalar yapıldığını belirten Özvar, “Ankara Üniversitesiyle, sizlerle birlikte bu kadim geleneksel sektörün geliştirilmesinde ve çok daha ileri noktalara taşınmasında öncü bir rol oynayabileceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, senato toplantısının ardından Ankara Üniversitesine bağlı olarak Güdül ilçesinde kurulan Ankara Keçisi ve Tiftik Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Özvar, Güdül’ün ve Ankara’nın tarih boyunca Ankara keçisi ve tiftiği ile ünlendiğini belirterek, “Ankara dendiğinde belki akla ilk gelen ürün, ilk gelen sektör, tiftik ve Ankara keçisi olmuştur.” dedi.

Zaman içerisinde bu yörenin en önemli geçim kaynağının Sanayi Devrimi’nin de etkileriyle giderek azalmaya başladığını ifaden eden Özvar, “Fakat yine de bölgemizde Güdül ve civarında pek çok çiftçimiz Ankara keçisi yetiştirmeye devam etmektedir. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak Ankara Üniversitesi bünyesinde gerek Ankara keçisinin yetiştirilmesi gerekse çiftliğin imalatının, işlenmesinin ve giderek bir ticari ürün haline gelmesinin bilimsel yöntemlerle ele alınarak bölgenin, ilçelerin ve ilimizin iktisadi kalkınmasına daha büyük katkı vermek adına böylesi güzel bir merkezin açılması konusunda irade ortaya koymuş olduk. Bu konuda Yükseköğretim Kurulu aldığı bir kararla Ankara Üniversitesi bünyesinde bu merkezin açılmasına öncülük etmiş oldu.” şeklinde konuştu.

“Bilimsel araştırmalar yapılacak”

Bu merkezin öncelikle bölgede Ankara keçisi yetiştiriciliğine ve ondan elde edilen yünün işlenmesine dair her türlü bilimsel araştırmalar yapacağını kaydeden Özvar, aynı zamanda örnek uygulamalarla bu ürünün ham madde aşamasından mamul haline gelene kadar her türlü üretim artışına yardımcı olacak uygulamaları hayata geçireceğini anlattı.

Özvar, “Üniversitelerin en önemli işlevlerinden bir tanesi bölgesel kalkınmaya katkı vermesidir. Ankara Üniversitemiz bilhassa Ankara ilinde ve mücavir ilçelerinde bunu açmış olduğu meslek yüksekokulları ve merkezleriyle yerine getirmektedir. Bugün Güdül'de biraz sonra açılışını gerçekleştireceğimiz Ankara keçisi ve uygulama merkeziyle inşallah bu sektöre, keçi yetiştiriciliğine ve çiftliğin imalatına katkı sağlayacak bir oluşuma öncülük etmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi'nde bilhassa Ankara keçisi ve tiftiği üzerine uzmanlaşmış hocalar bulunduğunu söyleyen Özvar, hocaların bölgede keçi yetiştiriciliği yapan, yün elde eden köylülerle, çiftçilerle birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Özcar, “Ben inanıyorum ki bu uygulama araştırma merkezi bilhassa tarım ve hayvancılık konusunda örnek projelere öncülük edecektir. İnşallah yakın zamanda tiftik ürünüyle gerek Ankara'mız gerekse Güdül ve mücavir ilçelerimiz adından daha çok söz ettirecektir. Ben üniversite sanayi, üniversite, ziraat ve hayvancılık iş birliğine güzel bir örnek olmasını temenni ediyorum.”

Merkezin kuruluşunda emeği geçen bütün paydaşlara teşekkür ederek, hayırlı olmasını dileyen Özvar, “Bundan sonra artık iş üniversitemizin uzmanlarına ve bölgede bu sektörde çalışan çiftçilerimize kalıyor. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak bu merkezin işleyişi konusunda bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Ankara Keçisi ve Tiftik Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılışını yaparak merkezi gezdi ve tiftiğin işlenmesiyle ilgili bilgi aldı.

“Ülkemizin gelişmesine elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz”

Özvar daha sonra Ayaş’ta Ankara Üniversitesine ait Ayaş Bahçe Bitkileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde incelemelerde bulundu. Ayaş domatesi üretilen tarlayı gezen Özvar, gazetecilere yaptığı açıklamada, burada ürünlerin Ziraat Fakültesine bağlı Meslek Yüksekokulu çalışanları ve öğrenciler tarafından yetiştirildiğini anlattı.

Ayaş domatesinin de ilaç yerine faydalı böcekler kullanılarak üretildiğini ve tamamen yerli olduğunu vurgulayan Özvar, “Üniversitelerimiz şu an itibarıyla Türkiye'nin bölgesel kalkınmasına, sanayisine, ziraatine, hayvancılığına çok önemli katkılarda bulunuyor. İlgili bakanlıklarla beraber bizler Yükseköğretim Kurulu ve kurumları olarak ülkemizin gelişmesine elimizden gelen en katkıyı vermeye çalışıyoruz. Sadece nitelikli öğrencilerin yetiştirilmesiyle değil, aynı zamanda uygulamada çalışan araştırmacıların yetiştirilmesiyle de katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki dönem çok daha güzel sonuçların elde edileceğini sizlerle paylaşmak isterim. Bugün üniversiteler zirai ürünlerde tabii yerli tohumlarla fevkalade önemli bitki, meyve ve ağaç yetiştirilmesine hizmet etmektedir. Bu bakımdan üniversitelerimizle ne kadar iftihar etsek azdır.” ifadelerini kullandı.


​​​