​​​​​ Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) 29 Ocak 2023’te yapılacak

TR-YÖS 6 dilde, yurt içinde 17 il, yurt dışında 23 ülkede uygulanacak

YÖK, TR-YÖS sonuçlarının yurt dışından öğrenci kabulünde kullanılmasını yükseköğretim kurumlarına tavsiye edecek

16 Aralık 2022

Yükseköğretim Kurulunun yurt dışından öğrenci kabulünde standartlaşmayı sağlamak üzere başlattığı "Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı" (TR-YÖS) 29 Ocak 2023 tarihinde yapılacak.

Türkiye’ye daha fazla uluslararası öğrenci çekmek için uygulanacak TR-YÖS, Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 6 dilde gerçekleştirilecek.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek olan sınav yurt içinde 17 ilde, yurt dışında 23 ülkede uygulanacak. Yurt içinde Adana, Ankara, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Mardin, Trabzon, Şanlıurfa, Van ve Kilis’te düzenlenecek sınav yurt dışında KKTC, Sudan, Etiyopya, Tunus, Suudi Arabistan, Cezayir, Kazakistan, Kırgızistan, Almanya, Azerbaycan, Endonezya, Lübnan, Pakistan, Özbekistan, İran, Türkmenistan, Afganistan, Çad, Libya, Nijerya, Nijer, Senegal ve Ürdün’de uygulanacak.

Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri TR-YÖS, farklı ülkelerden adaylara Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına başvuruda kolaylık getirecek.

-TR-YÖS 80 sorudan oluşacak-

Sınav, tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle saat 11.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 100 dakika olacak. Adaylar, saat 11.00’den sonra sınav binalarına alınmayacak. Sınavda adaylara, Sayısal Yetenek Testinden 40, Temel Matematik Testinden 40 olmak üzere toplam 80 soru sorulacak.

-Sınava kimler başvurabilecek?

Sınava YÖK Başkanlığınca belirlenen ve ÖSYM’nin yayımladığı sınav kılavuzunda yer alan başvuru koşullarını sağlayan adaylar başvurabilecek.

• Yabancı uyruklular,

• Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenler,

• Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyruklular,

• KKTC uyruklu olup GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar,

• T.C. uyruğundan bulunanlar ile uyruğundan biri T.C olan çift uyruklular 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam ederek ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlamaları halinde veya lise eğitimlerinin tamamını yurt dışındaki liselerde (KKTC liseleri hariç) görmeleri halinde

-Sınav 2 yıl geçerli olacak-

TR-YÖS’ün geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren iki yıl olacak. Yükseköğretim kurumlarında kendi imkanlarıyla önlisans ve lisans eğitimi almak isteyen ve başvuru şartlarını sağlayan adaylar için öğrenci kabulünde kullanılacak yöntemlere, üniversiteler tarafından belirlenen sınav ve puanlara (TR-YÖS, Abitur, SAT, IB, GCE AL, Tawjihi gibi) ilişkin esaslar ilgili yükseköğretim kurumlarının internet sayfalarında yer alacak.

TR-YÖS sonuçlarının yurt dışından öğrenci kabulünde kullanılması ve öğrencilere kolaylık sağlanması YÖK tarafından yükseköğretim kurumlarına tavsiye edilecek.

Sınava başvurular adayın uyruk, ülke gibi başvuru durumuna göre E-Devlet Sistemi, ÖSYM online başvuru sistemi gibi internet üzerinden ya da başvuru merkezlerinden bireysel şekilde yapılacak başvuru ile olacak. Adaylar sınava girerken yanlarında 2023-TR-YÖS sınava giriş belgesi ile birlikte fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportun aslını bulundurmaları gerekecek. Bunların dışında Mavi Kart, KKTC Kimlik Kartı, Ülkesinin Fotoğraflı Kimlik Kartı, T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde fotoğraflı, imzalı-mühürlü, borkodlu-karekodlu Geçici Kimlik Belgesi asılları da sınava girerken kullanılabilecek.

-Sınav sonucunun açıklanması-

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U./TR-YÖS numaraları ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecekler. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, sınavdaki diğer detaylara ÖSYM’nin yayımladığı Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) Kılavuzu’ndan ulaşabilir.


​​