​​​​​​​​DİĞER ÖNEMLİ İŞ BİRLİKLERİ/PROJELER/PROGRAMLAR​


Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ulusal hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayacak nitelikteki araştırma için birden fazla devlet yükseköğretim kurumunun iş birliği ile koordinatör yükseköğretim kurumunun bünyesinde ortak uygulama ve araştırma merkezinin kurulması. Bu kapsamda 8 (sekiz) ortak uygulama ve araştırma merkezi kurulmuştur.


Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi

Kurulumuz Başkanlığı koordinasyonunda başta devlet üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerde yer seçimi, tasarım, inşaat, işletme, bakım, tadilat, yıkım ve atıkların bertarafını kapsayan yaşam döngüsü boyunca sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulması, bu alanda duyarlılık ve farkındalığa yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi; üniversitelerde enerji kaynaklarının ve enerjinin verimli ve etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve yenilenebilir enerji kullanımının sağlanması ile enerji maliyetinin bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi, sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevrenin korunması, üniversitelerin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs dönüşümü sürecinde gerekli finansman araçlarına erişimi konusunda desteklenmesi yönünde, taraflar arasında işbirliği konularının belirlenmesi ve uygulanması amacıyla Başkanlığımız ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında gerçekleştirilen Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Protokol kapsamında ilk etapta YÖK Yürütme Kurulu tarafından 11 pilot üniversite belirlenmiştir.

YÖK-TUSAŞ İş Birliği

YÖK ile TUSAŞ arasında yapılan görüşmeler çerçevesinde 24 Haziran 2022 Cuma günü TUSAŞ’ta iş birliği protokolü imzalanmıştır. Protokol törenine Araştırma Üniversiteleri rektörleri de katılım sağlamıştır. Bilimsel Araştırma Programı kapsamında üniversitelerimizde doktora yapan öğrenciler TUSAŞ’ın belirlediği konularda çalışmalar yürütmektedir.


YÖK-Elektrik A. Ş. Enerji Akademi Programı

Enerji alanında uzun vadeli stratejiler, uygulamalar ve teknolojiler geliştirerek enerji alanını güçlendirmek için lisansüstü eğitime yönelik Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile EÜAŞ arasında “Enerji Akademi Programı İş Birliği Protokolü” imzalanmıştır. 


Büyük Veri Projesi

21. Yüzyılda bilgi toplumuna ve ekonomisine etkin katılımda kamu ve özel kuruluşların veriye dayalı kanıtlar çerçevesinde karar almaları ve politika oluşturmaları kaçınılmaz bir gerçekliktir. Başkanlığımız, yükseköğretim politikalarının belirlenmesine ve veriye dayalı kanıtlar doğrultusunda karar alınmasına büyük önem vermektedir. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası düzeyde Türk Yükseköğretimine önemli ivmeler kazandırması hedefiyle Büyük Veri Projesi’ni kamuoyu ile paylaşılmıştır. Proje için 8 üniversite pilot olarak seçilmiştir. Bu proje ile büyük veriyle ilgili 2003-2022 yılları arasında Türkiye’de üniversitelerimizde 57 doktora ve 171 yüksek lisans tezi olmak üzere, 228 tez çalışması üretilmiştir. Bu proje, bu alanlarda yeni bir akademik kitlenin yetişmesine de vesile olacağı düşünülmektedir.


Yükseköğretim Kurulu-Gençlik ve Spor Bakanlığı İş Birliği Çalışmaları

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının; yükseköğrenim gören öğrencilerin eğitsel, sosyal, kültürel, gönüllülük ve sportif faaliyetlerinin geliştirilmesi; bağımlılıkla mücadele, sosyal sorumluluk ve gönüllülük algılarının güçlendirilmesinin yanı sıra gençlerin yükseköğrenimleri sürecinde almış oldukları eğitimle birlikte kişisel kapasite gelişimlerine katkı sağlanması yönünde iş birliğinin arttırılması ve desteklenmesi önem taşımaktadır. Bu kapsamda, Gençlik ve Spor Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatları ile yükseköğretim kurumları arasında iş birliği için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile YÖK’ün taraf olduğu protokol hazırlanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu Protokol ile yükseköğrenim gören öğrencilere yönelik hizmetlerin yürütülmesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında gerçekleştirilecek gönüllülük başta olmak üzere proje ve faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğinin artırılması ve yürütülecek faaliyetlerin genç ofisler aracılıyla yürütülmesi hedeflenmektedir.

Spor Dostu Kampüs Projesi

Üniversitelerimizde, Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler haricinde, diğer öğrencilerimizin de düzenli spor/fiziksel aktivite/ egzersiz yapma düzeyinin düşük olduğu gözlemlenmektedir.

“Spor Dostu Kampüs” projesi genç nesillerin sağlıklı, aktif ve dengeli bir yaşam tarzı benimsemelerine yardımcı olarak hem bireysel hem de toplumsal faydaları arttırmayı amaçlamakta, kampüs yaşamını daha sürdürülebilir ve yaşanabilir kılma hedefiyle yola çıkmaktadır.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başkanlığımız arasında 29 Kasım 2022 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü ile genç ofisler tarafından yürütülen faaliyetleri takip etmek amacıyla kurulması hükme bağlanan “İcra Kurulu” aracılığı ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından başvurular alınacaktır.

“Spor Dostu Kampüs” projesi için üniversiteler başvuruyu sadece “kampüs” başvurusu olarak yapabilirler. Aynı anda bir üniversite birden fazla kampüs için başvuru yapabilir.