​​​​​ Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar Sivas’ı Ziyaret Etti

Anadolu Üniversiteler Birliği Sivas’ta Toplandı

YÖK Başkanı Özvar: “Anadolu Üniversiteler Birliği vesilesiyle bugün, üniversitelerimizin kalkınması için yararlı olacak çalışmaları planlamak ve önceki faaliyetleri değerlendirmek üzere düzenlenen bu tür toplantıları önemsediğimi belirtmek isterim.”

9 Aralık 2022 / Sivas

YÖK Başkanı Erol Özvar Anadolu Üniversiteler Birliği Üst Kurul Toplantısı vesilesiyle Sivas’a ziyaret gerçekleştirdi. Özvar’a ziyaretinde YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan eşlik etti.​

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi senato toplantısına katılan Özvar, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul eşliğinde üniversitede yer alan laboratuvarlarda incelemelerde bulundu. ​Özvar sırasıyla Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki Manyetik Levitasyon ve Kontrol Laboratuvarı, Lütfi Abay Yapay Zeka ve Robotik Laboratuvarı, Kimya Mühendisliği Laboratuvarı, İleri Seramikler Araştırma Laboratuvarı, Aerodinamik ve İtki Laboratuvarı, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı, Hava Aracı Yapıları ve Malzemeleri Laboratuvarı, SBTÜ Sivas Meslek Yüksekokulu İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Laboratuvarı ve Moleküler Genetik Laboratuvarı'nı gezerek öğretim görevlileri ve öğrencilerden yapmış oldukları araştırmaları dinledi.​

-Anadolu Üniversiteler Birliği Üst Kurul Toplantısı-

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Anadolu Üniversiteleri Birliği Üst Kurul Toplantısı’na başkanlık etti. Toplantıya Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi olan Abdullah Gül, Erciyes, Erzincan Binali Yıldırım, İnönü, Kayseri, Kırşehir Ahi Evran, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Niğde Ömer Halisdemir, Sivas Bilim ve Teknoloji, Sivas Cumhuriyet, Tokat Gaziosmanpaşa ve Yozgat Bozok Üniversitelerinin rektörleri katıldı.

Toplantıda bölümlerin alan odaklı sektör ihtiyaçlarına yönelik müfredat içeriklerinin güncellenmesi konuları ile eğitim araçlarının mevcut durumu ele alındı. Toplantıda ayrıca birlik üyesi üniversitelerin bulundukları bölgeye yönelik mevcut durumuna ilişkin görüş alışverişi yapıldı.

-“Bölge üniversiteleri, ülkemizi ileriye taşıyacak katkılar sunacak”

Toplantıda konuşma gerçekleştiren YÖK Başkanı Özvar, birlikte yapılan çalışmaların hem bölge üniversitelerinin hem de toplumumuzun önünü açacağını, geleceğine umut saçacağını ve ülkemizi her geçen gün daha ileriye taşıyacak katkılar sunacağına canı gönülden inandığını belirterek konuşmasına başladı.

Anadolu Üniversiteler Birliği vesilesiyle bugün, üniversitelerin kalkınması için yararlı olacak çalışmaları planlamak ve önceki faaliyetleri değerlendirmek üzere düzenlenen bu tür toplantıları önemsediğine dikkat çeken Özvar, “Bizler Yükseköğretim Kurulu olarak, ulusal kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını önceliğimiz olarak görüyoruz. Bu nedenle, üniversitelerimizin eğitim-öğretim faaliyetlerini en etkin şekilde sürdürürlerken, bulundukları bölgeyle ile ilgili alanlarda da uzmanlaşarak, sadece o bölgenin değil, tüm toplumun kalkınmasında başat rol oynadıklarına inanıyoruz.” dedi.

Bugün Anadolu Üniversiteler Birliğinin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet alanlarında yaptığı çalışmalar ile, kurdukları üniversite-sanayi iş birlikleri sayesinde gerçekleştirdiği faaliyetleri konuşmak üzere bir araya geldiklerini hatırlatan Özvar, merkezi bir yapıya sahip olan üniversitelerin, bulundukları bölgelerin ihtiyaçları ve uzmanlaştıkları alanları göz önünde bulundurarak farklılaşmayı amaç edinmeleri gerektiğini yineledi.

Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi 13 üniversitenin bugün, 13 bin 627 öğretim elemanı ve 288 bin öğrencisi ile büyük bir topluluğu temsil ettiğini ifade eden YÖK Başkanı Özvar, konuşmasına şu şekilde sürdürdü:

“Bu üniversitelerimizin toplam yüz yüze öğrenci sayısı, devlet üniversitelerimizdeki toplam yüz yüze öğrenci sayısının yüzde 9,3’ü, toplam öğretim üyesi sayısı ise devlet üniversitelerimizdeki toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 8,6’sı kadardır.

Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi üniversitemiz uluslararası öğrenciler açısından da çekim merkezi haline gelmektedir. Birliğe üye üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğrenci sayısı, devlet üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğrenci sayısının yüzde 7,9’u kadarken, toplam uluslararası öğretim üyesi sayısı ise devlet üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğretim üyesi sayısının yüzde 9,4’ü kadardır. Bu istatistikler, sizlerin atacağınız adımlarda ve alacağınız kararlarda yol gösterici olmalıdır. Bu kapsamda, ihtisaslaştığınız alanlardaki bilgi birikimine katkılarınızı da önemsiyoruz.”

Yükseköğretim kurumlarımızda, devlet özel sektör kuruluşları, iş dünyası ve toplumla birlikte oluşturulacak bütünleşik mekanizmanın etkin bir biçimde işletilmesinin coğrafi hareketliliğe de katkı sağlayacağına dikkat çeken Özvar “Gerçekçi hedefler ve veriye dayalı alınmış kararlar sayesinde, bölgelerimizdeki üniversiteler hem eğitim hareketliliğini hem de bulundukları bölgeye yatırım yapma potansiyeli olan iş insanlarını bölgeye çekerek, bir yandan toplum beklentilerini karşılarken bir yandan da bölgesel kalkınmanın ve dolayısıyla ulusal kalkınmanın önünü açan kuruluşlar haline gelebilecektir.” ifadelerinde bulundu.

-Pedagojik formasyon eğitiminin lisans eğitimi ile birlikte alınması için çalışmalar başladı-

YÖK olarak gerek araştırma gerekse bölgesel kalkınma alanında ihtisaslaşmış üniversitelerimiz ile  hiçbir ayrım yapmaksızın devlet ve vakıf üniversiteleri olmak üzere diğer tüm üniversitelerimizin kendi aralarındaki iş birliklerini son derece önemsediklerinin altını çizen YÖK Başkanı Özvar, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakın zamanda müjdesini verdiği üzere, pedagojik formasyon eğitiminin lisans eğitimi ile beraber alınması için gerekli çalışmalara başlamış bulunmakta olduğunu aktararak. “Artık, üniversiteyi bitirdikten sonra verilen bir veya iki yıllık formasyon eğitimi yerine, öğretmenlik hakkı verilen diğer fakültelerdeki lisans öğrencilerimiz de öğretmen olmak isterlerse, sene kaybı yaşamadan, lisans eğitimleri devam ederken formasyon eğitimi almaya başlayabilecekler. Bunun ayrıntılarını yakında kamuoyuyla paylaşacağız.” dedi.

-50d’li araştırma görevlilerinin 33a kapsamına alınması-

50d’li araştırma görevlilerine ilişkin diğer bir hususa değinen Özvar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönlendirmesiyle, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında 50d statülü araştırma görevlilerimizin 33a kapsamına alınmasına yönelik bir çalışma başlatıldığını söyleyerek, “Bu konuda, Yükseköğretim Kurulu olarak Cumhurbaşkanımıza görüşlerimizi daha önce iletmiş olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu çerçevede, çalışmaları hızlı bir şekilde geçekleştirerek tamamlayacağız. Neticesinde çalışmamız Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.” diye konuştu.

Özvar, bölgelerimizin kalkınması için ve bilimsel üretimi artırmak adına gerçekleştirilecek faaliyetlerde karşılaşılabilecek olası problemlerin hızlı çözümü açısından da üniversitelerin arasında bilgi, birikim ve tecrübe paylaşımı oldukça önemli hale geldiğini sözlerine ekleyerek konuşmasını tamamladı. 

Toplantının ardından Özvar, düzenlenen Öğrenci Buluşması’nda öğrenciler ile bir araya gelerek sohbet etti.

- Anadolu Üniversiteler Birliği-

Anadolu Üniversiteler Birliği, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ev sahipliği ve öncülüğünde 25 Mayıs 2021 tarihinde yapılan toplantı ile kuruldu. Birlik; araştırma, eğitim-öğretim ve bilgi paylaşımı faaliyetlerinde üst düzey iş birliği yapmak, üniversite-sanayi iş birliğine ilişkin özgün model ve mekanizmalar oluşturmak, Birliğe üye üniversitelerde kalite standart ve süreçlerinin kurumsal yapıya yansımasını ve sürdürülebilirliğini temin etmek gibi amaçlar başta olmak üzere birçok konuda iş birliği yapılması ile tecrübe ve kapasitelerin paylaşılması amacıyla oluşturuldu.

Birliğin kuruluşunda Abdullah Gül Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi olmak üzere 9 olan üye sayısı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin de katılımıyla 13’e yükseldi.

​​​​