​​​​​​​​​​

YÖK BAŞKANI EROL ÖZVAR SABRİ ORMAN’I ANMA ETKİNLİĞİNE KATILDI

İKTİSAT VE İSLAM İKTİSADI PROFESÖRÜ SABRİ ORMAN VEFATININ İKİNCİ YILINDA ANILDI

17 Haziran 2022 / İstanbul

 

Türkiye'de iktisat ve İslam iktisadı alanında önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. Sabri Orman’ı anma etkinliği düzenlendi.

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın da hocası olan Sabri Orman vefatının ikinci yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen panel ile anıldı.

“Sabri Orman’ı Anlamak:Bir Mütefekkirin Düşünce Dünyasının İzinde” başlıklı panele YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, akademisyenler ile Sabri Orman'ın yakınları katıldı.

İstanbul Ticaret Üniversitesinin Sütlüce yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte konuşma yapan YÖK Başkanı Özvar, Sabri Orman’ın alanında çok öenmli bir hoca olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Yetişmemizde şekillenmemizde kazandığımız müspet davranışlarımızı hocalarımızdan kazandık. İnsan ahlakı, memnuniyeti ancak etrafında gördüğü kıymetli üstün vasıflı insanlarla yaşayarak elde ediyor. Bu çeşmeden su doldurmak gibi. Hocalık buradan başlıyor ilim tarafı bunu takip ediyor. İlim aslında bir haldir ve hal alimden talebesine geçer. Geçer bir ilim varsa o hal ile geçer.”

 ​

-“İslam İktisadi Projesi dünyaya sunulacak bir projeydi”

Sabri Orman hocanın aklında İslam İktisadı Projesi’nin 1980’lerin başında var olduğunu ifade eden Özvar, “Türkiye’den İslam dünyasına iftiharla sunabileceği en önemli projelerden biriydi. 1980’lerdeki bu ajandası bugün bile heyecan verici bir proje olarak dünyaya rahatlıkla nakledilecek ve dünyaya sunulacak proje. Bu projenin önemli saç ayaklarından bir kısmını hocamız inşa etti devamını genç akademisyenler getirecektir.” dedi.

“1980’lerin başında biz öğrenciyken İslam iktisadı, İslam’da iktisat nedir dediğimizde sınırlı sayıda eser vardı.” diyen Özvar, şu şekilde devam etti: “İslam iktisadının 1970’lerdeki dolar kriziyle doğuşunun olduğu varsayılır. Sabri Hocamızın ortaya koyduğu proje bunun dolar krizine bağlı olarak ortaya çıkmadığını söyler. İslam ekonomisi sahasının miladının aslında ilk İslami kaynaklara dayandığını söyler. Rahmetli hocamız İslam ekonomisini peygamber dönemine kadar çekebileceğimizi söyler. İslam ekonomisine teknik çözümler yerine entelektüel bir alan dizayn etti hoca.”

 ​

-“İslam İktisadi Projesi’ne destek vermeye hazırız-

İslam İktisadi Projesi'nin nasıl devam edeceği hususunda hep birlikte düşünüp hareket edebileceklerinin altını çizen YÖK Başkanı Özvar, bu projenin İslam dünyasında iktisadi düşüncenin teşekkülü çok büyük bir proje olduğunu ve Yükseköğretim Kurulu olarak bu konuda talipli olacak üniversitelere her türlü desteği vermek istediklerini iletti.

Program "Sabri Orman'ı Anlamak" isimli kitabın tanıtımı da gerçekleştirildi.


​​​​