​​​​​​

YÖK BAŞKANI ÖZVAR DÜNYA EĞİTİM FORUMU'NA KATILDI

22-26 Mayıs 2022 / Londra

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar Londra’da düzenlenen Dünya Eğitim Forumu’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere 22-26 Mayıs 2022 tarihlerinde İngiltere’yi ziyaret etti. Özvar’a ziyaretinde YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er, Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Genel Sekreter Süleyman Necati Akçeşme eşlik etti.

Toplam 116 ülkeden üst düzey temsilcilerin katımıyla gerçekleştirilen Forum’da pandemi süreci ve sonrasında eğitimde karşılaşılan zorluklar ve fırsatlar masaya yatırıldı. Forum kapsamında dokuz ayrı oturumda düzenlenen panellerde dijital eşitlik, teknolojik gelişmeler ve yenilikler ele alınırken kaynakların nasıl daha etkili kullanılacağı, nasıl daha güçlü, destekleyici ve iyi bir eğitim sistemi kurulacağı sorularına yanıt arandı.

YÖK Başkanı Özvar, Londra’da Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada bu sene 7'ncisi yapılan Forum’un, Kovid-19 salgınından sonra dünyadaki ilk önemli büyük toplantılardan biri olduğunu belirtti. 116 ülkeden en üst düzeyde katılımların gerçekleştiği Forum’un katılanlar için güzel bir toplantı olduğunu belirten Özvar, “Forum dolayısıyla dünyanın farklı coğrafyalarından, kültürlerinden, ülkelerinden gelen en üst düzey yöneticilerle bir araya gelmek suretiyle öncelikle pandemi esnasında, salgın esnasında ülkelerimizde aldığımız yükseköğretime, ortaöğretime ve ilköğretime ilişkin tedbirleri paylaşmış olduk." dedi.

YÖK olarak salgın döneminde Türk üniversiteleri tarafından ortaya konulan gayretleri ve tedbirleri muhataplarıyla paylaştıklarını ve onları dinlediklerini ifade eden Özvar, "Bu açıdan bakıldığında toplantı, çok farklı coğrafyalarda yükseköğretime ilişkin çalışan idarecilerin fikir, düşünce, tecrübe ve pratiklerini paylaştığı bir ortam oldu. Biz de fevkalade bu toplantıdan istifade ettik." ifadelerini kullandı.

 ​

"Yeni dönemde perspektifimiz sadece Türkiye'yle sınırlı olmayacak"

Forum vesilesiyle Afrika'dan, Orta Doğu'dan, Türk dünyasından, Uzak Doğu'dan ve Güney Amerika'dan mevkidaşlarıyla bir araya geldiğini kaydeden Özvar, gelecek dönemde üniversiteler ve öğretim görevlilerinin nasıl bir araya getirebileceklerini de ele aldıklarını belirtti.

Özvar, YÖK olarak yeni dönemde perspektiflerinin sadece Türkiye sınırlarıyla bağımlı olmayacağını, gelecek dönemde gerek Avrupa gerek Amerika gerek Doğu gerekse de Afrika olmak üzere dünyanın pek çok coğrafyası ile çok daha yakından ilişkiler kurmak istediklerini dile getirdiğini aktardı.

 ​

- Uluslararası iş birlikleri vurgusu

Özvar salgın sonrasında üniversiteler ve öğretim görevlilerinin hem eğitim-öğretim hem de ortak proje geliştirme noktasında uluslararası meslektaşlarıyla daha fazla iş birliği içerisinde olmalarına önem verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Ancak bu yolla yani uluslararası iş birlikleri ve etkileşimler yoluyla biz Türk üniversitelerinin küresel görünürlüklerinin daha çok artacağına inanıyoruz. Bunu yaptığımız takdirde gerek uluslararası saygınlık bakımından gerek Türkiye'nin ortaya koyduğu bilgi birikimini önce yakın çevresiyle, komşularıyla, ondan sonra da giderek dünyanın diğer ülkelerine transfer edebilme, bunları paylaşabilme imkanına kavuşabileceğimizi düşünüyorum."

Özvar, temasları kapsamında Türkiye'nin Türk vatandaşlarının yanı sıra ülkesinden zorla göç ettirilmiş gençlere de eğitim imkânı sağladığını ilettiğini, bu hususun en çok üzerinde durdukları konulardan bir tanesi olduğunu ve olumlu izlenimler edindiklerini ifade etti.

 ​

"Öğrencileri dünyanın büyük üniversitelerine yönlendirmek istiyoruz"

YÖK Başkanı Özvar, İngiltere'yle eğitim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin, "Yükseköğretim Kurulunun ve devletimizin sağladığı burslar yoluyla yüksek lisans ve doktorasını yapmak isteyen öğrencilerimizin bir kısmı, İngiltere'ye geliyorlar. Bu bakımdan İngiltere'deki üniversitelerle yakın temas içerisinde olmak bizler açısından da fevkalade önemli." dedi.

Türk öğrencilerin ihtisas kazanmalarının öncelikleri arasında bulunduğunu belirten Özvar temasları kapsamında Londra'da yüksek lisans ve doktora yapan Türk öğrencileriyle bir araya gelip onları dinleyeceklerini belirtti. Özvar, yurt dışında eğitimde sadece bir ülke ile sınırlı kalmak istemediklerini, öğrencileri mümkün olduğunca dünyanın muhtelif uzmanlık konularında büyük üniversitelerine yönlendirmeyi bir strateji olarak belirlediklerini vurguladı.

 ​

"Af yetkisi Meclisimizindir"

Özvar, Anadolu Ajansı muhabirinin öğrenci affına ilişkin sorusunu "Af yetkisi Meclisimizindir. Sayın Cumhurbaşkanımız nihayetinde nasıl takdir ederse af konusunda çalışmalar da o yönde ilerleyecektir. YÖK olarak, genel af veya kısmî afla ilgili olmak üzere her türlü bilgi, tecrübe ve deneyimimizi bütün paydaşlarımızla paylaşacağız. Bu konuda yükseköğretimin yönetiminin de meseleye bakışını istenildiğinde açık yüreklilikle ifade edeceğimizi dile getirebilirim. Dolayısıyla şunu söyleyebilirim. Eğer Meclis bu konuda bir irade sergilerse YÖK bu konuda görüşlerini paylaşmaktan asla geri kalmayacaktır." şeklinde yanıtladı.

 ​

- Uluslararası Temsilcilerle Görüşmeler

YÖK Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet, Dünya Eğitim Forumu vesilesiyle Londra’da bazı görüşmeler gerçekleştirdi.

Özvar, Pakistan Federal Eğitim ve Mesleki Eğitim Bakanı Rana Tanveer Hussain, Libya Mesleki ve Teknik Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Saleh Algool ve beraberindeki heyet ile ayrı ayrı bir araya geldi.

 

- TRT Londra Temsilciliğini Ziyaret

Özvar, Londra’da ayrıca TRT İngiltere Temsilciliğini ziyaret etti. Türkiye'nin İngilizce yayın yapan ilk uluslararası haber platformu TRT World’ün stüdyolarını gezen Özvar, habercilerle ve diğer çalışanlarla sohbet etti.

YÖK Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet İngiltere’deki temasları tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndü.


​​