​​​

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANESİNİ AÇIYORUZ

YÖK BAŞKANI ÖZVAR İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

12 Ağustos 2022 / İstanbul

 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi ve Merkezi Derslik Binası’nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi ve Merkezi Derslik Binası açılışında yaptığı konuşmada, kurulduğu 2010 yılından bugüne hızla gelişen, büyüyen, ülke içinde ve dışında iftiharla bahsedilen başarılara imza atan üniversiteyi yakından takip ettiklerini belirtti.

Rami Kışlası'nı çok daha büyük bir kütüphaneye dönüştürmek için çalıştıklarını ve yıl sonuna kadar bitireceklerini anlatan Erdoğan, Kısa sürede 57 binin üzerinde okulumuzu kütüphaneye kavuşturduk. Okullarımızdaki kütüphanelerde bulunan kitap sayısını da kısa sürede 3 kat artırarak 70 milyona çıkardık. İnşallah yıl sonuna kadar bunu 100 milyona tamamlayacağız." diye konuştu.

Erdoğan, kütüphanelerin bilgiye, erdeme, öğrenmeye ve ilim tahsiline açılan kapı, hakikatin bilgisine giden yollardan biri olmasının bu teşbihin sebebi olduğunu vurgulayarak, merhum yazar Cemil Meriç'in, "Okumak iki ruh arasında aşıkane bir mülakattır" sözünü anımsattı.

Erdoğan, her kitabın bir alim olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Her kitap bir dosttur. Her kitap bir alemdir. Hayret duygumuzun diri kalmasını kitaplara borçluyuz. 'Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu' buyuran inancımız bize beşikten mezara kadar ilimle meşgul olmamızı tavsiye ediyor. Atalarımız da kılıçla fethedilen toprakların ancak kalemle tutulabileceğini öğütlüyor. Bunun anlamı, bilgiyle donanmış, ilim yolculuğundan kopmamış bir milletin beka meselesi yaşamayacağıdır. Medeniyetimizin altın yıllarının kütüphanelerimizin de zenginliğiyle göz kamaştırdığı dönemler olması asla tesadüfi değildir. Kitap ve kütüphaneyle irtibatı kopan milletlerin bırakın insanlığa yol göstermesini, ayakta kalabilmesinin imkânsız olduğunu biliyoruz. Kitaba sırtını dönen, cehaletin zifiri karanlığından kurtulamaz. Türkiye, sadece kendisi için değil, gözünü ve kalbini bu ülkeye, bu topraklara yöneltmiş koskoca bir coğrafyanın ve medeniyetin temsilcisi olarak bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak mecburiyetindedir. Attığımız her adımda bu sorumluluğun idraki içinde olmalıyız. İlmin, irfanın, erdemin gücünü kendine rehber edinen ecdadın izinden giderek biz de eğitim-öğretimle kültürle, sanatla, teknolojiyle hepsinden önemlisi insanla medeniyetimizi zirveye çıkartacağız."

Törende konuşma gerçekleştiren YÖK Başkanı Özvar, son yıllarda dünyada meydana gelen değişimleri ve dönüşümleri fark ederek çok hızlı bir reaksiyon göstermesi ve bu değişime üniversitelerin adapte edilmesine vesile olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

Önümüzdeki yıllarda bütün dünyada yükseköğretime erişmek isteyen çok sayıda gençlerin olacağını, bu gençlerin bir kısmının uluslararası üniversitelere geçmek isteyeceğine dikkat çeken Özvar, Türkiye’de her ilde bir üniversitenin açılması sayesinde Türk Yükseköğretim Kurumlarının sadece Türk gençlerine değil aynı zamanda uluslararası öğrencilere de ev sahipliği yaptığını sözlerine ekledi.

 ​

-Üniversitelerimiz bir milyon gence kapılarını açacak-

Bugün itibariyle üniversitelerimizin yaklaşık bir milyon gencimize kapılarını açacak kapasiteye ulaştığını ifade eden YÖK Başkanı Özvar bunun fevkalade önemli bir gelişme olduğunu söyleyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Türkiye’nin yükseköğretim kurumlarının genişlemesi ve daha fazla sayıda gençlere kapılarını açması Türkiye’nin iktisadi gelişmişliğini gösteren en büyük kriterlerden bir tanesidir. Yükseköğretim kurumlarımız önümüzdeki yıllarda dünyada daha fazla sayıda öğrencinin yükseköğretime katılma arzusuna karşılık verecek kalitede ve büyüklükte faaliyetlerine devam edecektir.”


​​​