​​​​​​

  • YÖK BAŞKANI EROL ÖZVAR TÜRK KONSEYİ EĞİTİM BAKANLARI ALTINCI TOPLANTISINA KATILDI

  • BAŞKAN ÖZVAR: "TÜRK YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİ, BULUNDUĞU COĞRAFYANIN KADİM KÜLTÜREL MİRASINDAN BESLENEN KÖKLÜ BİR TARİHE SAHİPTİR."​

4 Kasım 2021 / İstanbul

 

Türk Konseyi Eğitim Bakanları Altıncı Toplantısı T.C Milli Eğitim Bakanlığının ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlendi.

Toplantıya, T.C Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Askhat Aimagambetov, Kırgız Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Bolotbek Kupeshov, Özbekistan Cumhuriyeti Halk Eğitim Bakan Yardımcısı Temirjon Kamilov, T.C Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu László Keller, Türk Akademisi Başkanı Prof.Dr. Darkhan Kydrali ve Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek katıldı.

Moderatörlüğünü Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev’in üstlendiği toplantı Bakanların açılış konuşmaları ile başladı.

Bakanlar Toplantısının açılışında konuşan YÖK Başkanı Erol Özvar Türk yükseköğretim sisteminin,​​ YÖK Başkanı Erol Özvar Türk yükseköğretim sisteminin, bulunduğu coğrafyanın kadim kültürel mirasından beslenen köklü bir tarihe sahip olduğunu belirtti. Yükseköğretim sistemimizin yıllar içerisinde hızla gelişme ve genişleme gösterdiğinin altını çizen YÖK Başkanı Özvar, sistemimizin bugün yüksek öğretim kurumları, akademik personelleri ve öğrencileriyle birlikte başta ABD ve Avrupa olmak üzere küresel rekabet ortamında güçlü bir şekilde varlık göstermekte ve talep görmekte olduğuna dikkat çekti.

 ​

- Özvar: "Türkiye en çok uluslararası öğrenciye sahip 10 ülkeden biridir"

YÖK Başkanı Erol Özvar şu şekilde devam etti. “Avrupa yükseköğretim alanı içinde yer alan Türk yükseköğretim sisteminde 78'i vakıf olmak üzere 207 üniversitemizde 8 milyonu aşan öğrencimiz 180 bin öğretim elemanımız bulunmaktadır. Türkiye, yükseköğretim sistemindeki öğrenci sayısı bakımından Avrupa'da ilk sırada yer almaktadır. Uluslararası öğrenci sayılarındaki artış da ülkemizin bir cazibe merkezi olması noktasında emin adımlarla ilerlediğinin bir göstergesidir. Uluslararası öğrenci sayısındaki toplam rakam bugün itibariyle 240 bini bulmuştur. UNESCO verilerine göre dünya genelinde Türkiye en çok uluslararası öğrenciye sahip 10 ülkeden biridir.”

Açılış konuşmalarının ardından “Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği (TÜRKÜNİB) çerçevesindeki faaliyetler, Ortaokul/Liseler Arası Üçüncü Öğrenci Değişim Programı, Türk Konseyi Üye Devletlerinin eğitim uzmanları için eğitim değişim programı (kapasite geliştirme eğitimi), Üye Devletlerin Ortaöğretim/Liseleri Arasındaki Kardeş Okul İlişkileri ve Türk Akademisi ile ilgili konuları” içeren gündem maddeleri üzerinde genel görüşmeler yapıldı.

Toplantının sonunda Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği Orhun Değişim Programı Yönetmeliği ve “Türk Üniversiteler Birliği ve Yüksek Öğrenim Alanının Kurulmasına İlişkin Yönerge’nin 10. Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” için bir imza töreni düzenlendi.

Bu kapsamda hazırlanan yönetmelik metnini ülkemiz adına T.C Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar imzaladı.


​​​​