HABERLER

Filistin’in Akademik Kadroları Türkiye’de Yetiştirilecek (14.09.2018)

Yükseköğretim Kurulunca Filistinli öğrencilere, ülkelerindeki akademik personel ihtiyacının karşılanması amacıyla Türkiye'de lisans ve doktora eğitimi almaları için burs verme kararı alındı. ...

Eğitim-Bir-Sen'in Yükseköğretime Bakış 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu Tanıtım Toplantısı (12.09.2018)

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet ŞİŞMAN:   - "Yeni YÖK olarak ülkemiz için bir ilk olarak ifade edebileceğimiz pek çok iş yaptık, proje geliştirdik; ancak bu raporda...

Sağlık ve İlahiyat Alanlarında Lisans Tamamlama Yerleştirme Sonuçları Açıklandı (12.09.2018)

Sağlık ve İlahiyat Alanlarında Lisans Tamamlama Programlarına ilişkin 9 Ağustos 2018 tarihinde başlattığımız başvuru ve tercih işlemleri 17 Ağustos 2018 tarihinde tamamlanmıştır.   ...

Engelsiz Üniversite Ödül Töreni ve Engelsiz Eğitim Çalıştayı Raporu (10.09.2018)

2018 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni ve Engelsiz Eğitim Çalıştayı Raporu yayınlandı.   Raporu okumak için tıklayınız .

DUYURULAR

Dünya Arı Günü (23.02.2018)

Bal arısı gen çeşitliliğiyle dünyada önemli ve büyük bir gen merkezi konumunda olan ülkemizde arıcılıkla ilgili faaliyetlerin güçlendirilmesine ve üreticilerin arıcılıkla ilgili bilinçlendirilmesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı büyük önem vermekte olup, bal kalitesini korurken, bal üretimini artırmak ve modernize etmek amacıyla teşvik ve hibeler yoluyla arıcılık sektörü desteklenmektedir.

 

Arıcılık, sadece tarımsal ve kırsal bir ekonomik faaliyet değil, aynı zamanda bitkilerin polinasyonuna sağladıkları katkılarla birlikte, ekosistemin devamlılığı için de son derece önemli bir faaliyettir. Bununla birlikte kırsaldan kente göçün önlenmesine katkı sağlayarak, kadınlardan, genç ve yaşlılara kadar geniş bir yelpazede çiftçilerin uğraşı alanı olabilecek bir ekonomik faaliyete dönüşmektedir.

 

Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan olmak üzere 3 farklı biyocoğrafik bölgenin kesişme noktasında yer alan ülkemiz, üçte biri endemik olan yaklaşık 12.000 tür bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapmakta ve yüz bin tonun üzerinde bal üretimiyle Dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Dünyada bilinen ballı bitkiler florasının %75'ine sahip olan ülkemiz aynı zamanda dünya çam balı üretiminde %90'lara varan oranla en büyük payı almaktadır.

 

Söz konusu veriler ve bilgiler doğrultusunda, arıcılık sektöründeki ağırlığımız ve potansiyelimiz göz önünde bulundurulduğunda sektörün uluslararası arenada da geliştirilmesine yönelik çalışmalara ülke olarak önemli ölçüde destek vermekte olduğumuz ve bu girişimlerden biri olan Slovenya ile birlikte, aralarında ülkemizin de bulunduğu, 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, 20 Mayıs tarihinin "Dünya Arı Günü" ilan edilmesine yönelik karar tasarısı, 20 Aralık 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul edilmiştir.

 

Her yıl 20 Mayıs tarihinde düzenlenecek "Dünya Arı Günü" etkinlikleriyle, arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda bir farkındalık oluşturulması ayrıca düzenlenecek bu etkinliklerle Birleşmiş Milletler 2030 gündeminde tanımlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarılmasına da katkı sağlayan biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunmasına dikkat çekilmesi hedeflenmektedir.

 

Bu kapsamda, konuyla ilgili farkındalığın artırılması ve imkanlar dahilinde çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi hususunda ilgili üniversitelerin başta Ziraat ve Veteriner Fakülteleri olmak üzere ilgili bölümler nezdinde akademik personel ve öğrencilerine duyurulmaktadır.