Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar Antalya Diplomasi Forumu'nda Bölgesel İş Birliğinde Kültür ve Eğitimin Rolü" konulu panele katıldı

Özvar: "Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrenciler ülkelerine döndüklerinde çok önemli roller üstleniyorlar. Onları gördüğümüzde gurur duyuyoruz"

“Farklı kültürlerin birlikte yaşaması bir zenginlik kaynağıdır. Özellikle Anadolu'da barış halinde yaşamaları kültürel bir mirasımızdır"

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Antalya Diplomasi Forumu'nda “Bölgesel İş Birliğinde Kültür ve Eğitimin Rolü" konulu panele katıldı.

Özvar, TRT World sunucularından Alican Ayanlar moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Mahmud Erol Kılıç, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktoti Raimkulova ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev ile birlikte katıldığı panelde yaptığı konuşmada, iş birliklerinin ülkeler ve topluluklar arasındaki ilişkileri güçlendirdiğini, çatışmalardan ziyade diyaloğun teşvik edilmesine katkı sunduğunu söyledi.

Eğitim ve kültür alanındaki iş birliklerini de önemsediklerini vurgulayan Özvar, şunları kaydetti:

"Farklı ülkelerden, kültürlerden gelen birçok uluslararası öğrenciye kucak açtık. Üniversitelerde artık rahatlıkla tahsil görebiliyorlar. Kendi kültürlerini bize tanıtabiliyorlar biz de kendi kültürümüzü onlara tanıtabiliyoruz. Farklı kültürlerin birlikte yaşamasının bir zenginlik kaynağı olduğunu düşünüyorum, özellikle Anadolu'da barış halinde yaşamaları kültürel bir mirasımızdır. Bizim yapmaya çalıştığımız, kapsayıcı bir eğitim ortamının üniversitelerde hazırlanmasıdır. Türk üniversitelerinden mezun olmuş diğer ülke öğrencilerini gördüğümüzde gurur duyuyoruz. Çünkü genellikle ülkelerine döndüklerinde çok önemli roller üstleniyorlar. Gerçekten Türkiye ve kendi ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendiriyorlar. Türkiye'de edinmiş oldukları kültürel bilgilerle ülkelerimiz arasında çok daha etkili ilişkiler kurabiliyorlar."

“Sürdürülebilir bölgesel iş birliğini daha da kurumsal hale getirmeye çalışıyoruz"

Konuşmasına kurumsal iş birliklerinin önemine işaret ederek devam eden Özvar, öncelikle Türki devletlerle olan ilişkilere vurgu yaptı. Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan başta olmak üzere Türk dünyasıyla yükseköğretim alanında önemli iş birlikleri bulunduğunu ifade eden Özvar, “Kültürel bağlantısı olan ülkelerle çalışma gibi bir şiarımız var. Türki devletlerle çok kuvvetli bağlar kurduk. Bu ilişkiler aynı zamanda kültürel, bilimsel ve teknolojik yönlerde ülkelerimiz arasında iş birliğini güçlendirdi. Bölgesel iş birliği için çok önemli. Sürdürülebilir bölgesel iş birliğini daha da kurumsal hale getirmeye çalışıyoruz." dedi.

Arap ve Orta Doğu, Avrupa ve Avrasya ülkeleriyle olan iş birliğinin de gelişmeye devam ettiğini belirten Özvar, “Akademisyenler çok hızlı bir şekilde birbirleriyle bağlantı kuruyorlar daha fazla dayanışma ve iş birliği imkânı sağlıyorlar." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda bilim diplomasisine vurgu yapan Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak bu alanda özenle çalıştıklarını ve eğitim ve kültürü de bu konuda mihenk taşları olarak gördüklerini belirtti. Özvar, bölgesel alanda yapılacak istişarelerin ve iş birliğinin bütün paydaşlara faydalı olacağını kaydetti.

-İkili Görüşmeler-

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Antalya Diplomasi Forumu'nda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi.

Özvar ayrıca Çad Cumhuriyeti Dışişleri ve Yurtdışındaki Çadlılar Bakanı Mahamat Saleh Annadif'le ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ve Çad arasında yükseköğretim alanındaki iş birliği olanakları değerlendirildi.

Özvar, foruma ilişkin TRT Haber canlı yayınına katıldı ve Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.


​​