​​​ Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ, İTÜ ve Hacettepe Üniversitesi, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çatısı altında bu yıl birer bölüm açarak öğrenci kabulüne başlayacak”

“Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çatısı altında bu programları başarı ile bitiren öğrenciler ilgili üniversitelerimizin diplomalarına sahip olacaklar”

“Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi yükseköğretim tarihimizin en önemli merhalelerinden biri”

3 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı iş birliğinde kurulacak Türkiye Azerbaycan Üniversitesinin 2024-2025 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlayacağını duyurdu.

Özvar, Türkiye’den Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinin Bakü’de açılacak Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinde, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği programları olmak üzere üç farklı alanda öğrencileri kabul edebileceğini açıkladı. Özvar, Türkiye’den de öğrencilerin bu programları tercih edebileceğini ayrıca bu kapsamda üniversitelerin Bakü Kampüsü adı altında kendi diplomalarını öğrencilerine verebileceğini belirtti.

-ODTÜ, İTÜ ve Hacettepe’den üç farklı program-

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in öncülüğünde kurulduğunu belirten Özvar, şu bilgilere yer verdi:

“Yükseköğretim Kurulu ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı arasında yapılan anlaşma neticesinde ilk defa yeni bir üniversite modeli uygulanıyor. Bu modele göre Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de kurduğumuz Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi içerisinde Türkiye’nin önde gelen büyük üniversitelerinin programlarını açacağız. Dolayısıyla bu üniversite bir çatı üniversite görevi görerek programlarını ilk defa açmak yerine öğretim faaliyetlerine devam eden, bu konuda kendini ispat etmiş üniversitelerin programlarını bünyesine taşıyacak.”

“Üniversiteler kendi diplomalarını verecek”

Özvar, Türk üniversitelerinin programları Bakü Kampüsü adı altında kendi diplomalarını verebileceğini belirterek, “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çatısı altında bu programları başarı ile bitiren öğrenciler ilgili üniversitelerimizin diplomalarına sahip olacaklardır. Öğrenci alımı bu üniversitelerimizin cari usulleriyle gerçekleşecektir.” şeklinde konuştu.

“Bu yeni üniversite modelini sadece Azerbaycan’da değil anlaşma yaptığımız ve müzakere ettiğimiz kimi ülkelerde de aynı şekilde açacağız” diyen Özvar şöyle devam etti:

“Bu kapsamda Özbekistan ile fevkalade olumlu geçen görüşmelerimiz devam ediyor. 2024-2025 eğitim öğretim yılında üç üniversitemizin açacağı programlar haricinde önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin önde gelen büyük üniversitelerimizin programlarını da diğer ülkelerde açma yoluna gideceğiz.”

Yükseköğretim Kurulu olarak en önemli stratejilerinin başında yükseköğretimi uluslararası hale getirmek olduğunun altını çizen ve Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin bu anlamda yükseköğretim tarihinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Özvar, “Dünyanın önde gelen üniversitelerinin programlarını yurt dışında açmak suretiyle uluslararası öğrencilere sadece Türkiye’deki üniversitelerde değil yurt dışında, bulunduğu bölgede de hizmet edecek şekilde bu üniversitelerimizi oraya taşıyoruz. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi yükseköğretim tarihimizin en önemli merhalelerinden bir tanesidir. Bu merhaleye gelmemizde başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun vadeli vizyonunun fevkalade ehemmiyeti vardır. Bu üniversite, Cumhurbaşkanımızın bizlere sunmuş olduğu sonsuz destek ile hayata geçmektedir. Yükseköğretimde uluslararasılaşma gelecek vizyonumuzu belirleyen temel amaçlardan bir tanesidir. İşte bu amacın, bu vizyonun en kritik ve en önemli eylemlerinden, adımlarından bir tanesi Türkiye’nin dünyanın önde gelen üniversitelerinin programlarını yurt dışında açmaktır.” diye konuştu.